Tweede grootste zakdoekjesfabrikant veegt boreaal bos weg

Persbericht - 27 september, 2017
Nieuw onderzoek van Greenpeace International toont hoe Essity, de tweede grootste toiletpapier- en zakdoekjesproducent, achter de verwoesting zit van waardevol boreaal woud in Zweden, Finland en Rusland.

Essity fabriceert onder merknamen als Lotus, Edet, Cushelle en Colhogar. Bij ons in de winkel vind je onder andere zakdoeken van Tempo, terwijl heel wat mensen Tork zullen kennen van toiletten in bedrijven en horeca. Het Greenpeace-rapport “Wiping out the Boreal” beschrijft hoe Essity zich bevoorraadt bij houtkapbedrijven die ook natuurlijke bossen in het Hoge Noorden kaalslaan.

“Waanzinnig dat deze prachtige en ecologisch belangrijke bossen vernietigd worden om wegwerpproducten te maken. Essity is een wereldleider in zijn branche, maar slaagt er niet in leiderschap te tonen in de urgente strijd om de boreale bossen te redden. Greenpeace eist dat Essity zijn bevoorradingsketen opschoont, zodat het papierbedrijf niet langer een bedreiging vormt voor het boreale woud”, verklaart Jeroen Verhoeven, bossencampaigner bij Greenpeace België.

Het boreale woud is goed voor bijna een derde van al het bos op aarde, en is cruciaal voor de globale biodiversiteit en het klimaat. Toch geniet minder dan 3 procent van deze boreale bossen bescherming. Intussen worden ze verder uiteengereten door houtkapbedrijven.

“Essity veegt belangrijke delen van het boreaal woud van de kaart. Als het bedrijf grote reputatieschade wil vermijden, moet het nu in actie komen om zijn bevoorradingsketen te zuiveren”, besluit Jeroen Verhoeven.

Meer informatie:

  • In Zweden koopt Essity houtpulp van zijn zusterbedrijf SCA, dat kapt in ecologisch waardevolle bossen in het Hoge Noorden (1), inclusief in habitats van bedreigde plant- en diersoorten. Tegelijk plant SCA uitheemse draaidennen (2) aan, die op hun beurt de levenswijze van de inheemse Sámi-gemeenschap bedreigen: hun rendieren hebben steeds moeilijker toegang tot graasplekken (3).  
  • In Finland kopen de leveranciers van Essity houtpulp aan bij het staatsbedrijf Metsähallitus, dat kapt in oude bossen. Het bedrijf wil zijn activiteiten uitbreiden, ook in gebieden waarvan het eerder had verklaard dat het die zou beschermen.
  • In maart 2017 bracht Greenpeace aan het licht dat Essity’s Russische leverancier, Arkhangelsk Pulp and Paper Mill (APPM), delen van het Dvinsky-woud in Rusland die in aanmerking komen voor bescherming wil kappen. Het dispuut duurt voort (4).

Foto:

Beelden van waardevol bos dat wordt gekapt door Essity’s leverancier SCA in Jämtland, Zweden

Contact:

Thomas Leroy, persverantwoordelijke voor Greenpeace, 0496/26.31.91

Voetnoten:

1) Het Zweedse Agentschap voor Milieubescherming (Naturvårdsverket) en het Zweedse Agentschap voor Bos (Skogsstyrelsen) hebben momenteel 366 ‘Skogliga Värdetrakter’ (bosgebieden met hoge beschermingswaarde) geïdentificeerd in de boreale regio van Zweden. Het is de bedoeling om de ernstige fragmentatie van het Zweedse bos tegen te gaan: vaak gaat het om kleine gebieden die verspreid liggen in uitgestrekte, kaalgeslagen landschappen en plantages - wat de biodiversiteit niet ten goede komt. Het blijft afwachten of de Zweedse regering dit voorstel zal vertalen in doeltreffende maatregelen om de bescherming van al die 366 bosgebieden te garanderen.   
(2) Tussen 1973 en 2014, plantte SCA 300.000 hectare draaidennen aan op gronden in het noorden van Zweden.
(3) In augustus 2017 heeft Sámiid Rikkasearvi, de nationale vereniging van de Zweedse Sámi, een persbericht uitgestuurd waarin ze de bosbouwindustrie vraagt om niet langer draaidennen te planten in gebieden waar rendieren worden gehouden.   

4) Greenpeace: Eye on the Taiga (2017), pagina 27

Onderwerpen