Verder onderzoek naar radioactieve besmetting in regio Fukushima

Stralingsexperts Greenpeace maken bevindingen bekend

Persbericht - 30 maart, 2011
Tokio, 30 maart 2011 – Een groep stralingsveiligheidsdeskundigen van Greenpeace (1) is naar Tokio teruggekeerd na hun onderzoek op locaties rond de evacuatiezone bij de kerncentrale van Fukushima/Daiichi. Het team kondigt aan dat het verder onderzoek zal doen naar de mate van radioactieve besmetting in de regio. Het roept de regering ook op om inwoners te beschermen en de evacuatiezone uit te breiden.

Het onderzoeksteam wordt geleid door Jan Vande Putte, een Belg die voor de internationale nucleaire campagne van Greenpeace werkt en eerder al soortgelijk onderzoek naar radioactieve besmetting voerde  in Rusland, Oekraïene, Spanje, België en Frankrijk.

Op verschillende locaties ten noordwesten van de kerncentrale Fukushima/Daiichi (2) stelde het team stralingsniveaus vast die hoog genoeg waren om evacuatie te vereisen. Het gaat onder andere over het dorp Iitate (3), dat op 40 km van de centrale en op 20 km (4) buiten de evacuatiezone ligt.

“Onze metingen bevestigen de gegevens van de overheid (5). Maar diezelfde overheid slaagt er niet in om de mensen te beschermen of de nodige informatie te geven”, zegt stralingsexpert Jan vande Putte op een persconferentie in Tokio. “Het is onze morele plicht om deze gegevens nu naar buiten te brengen. Iedereen die enkele dagen doorbrengt in deze besmette gebieden, wordt blootgesteld aan een maximale jaarlijkse stralingsdosis. Toch zijn er nog veel mensen in dorpen zoals Iitate.”

“De overheid moet onmiddellijk ingrijpen om de meest kwetsbare mensen, vooral zwangere vrouwen en kinderen, uit deze gebieden weg te halen. We zullen deze week naar de regio van Fukushima terugkeren om er getuige te zijn van de huidige situatie en om er een onafhankelijke analyse over de impact van deze nucleaire crisis te maken.”

Het Greenpeaceteam zal tot half april meer gedetailleerd onderzoek voeren naar de besmetting buiten de huidige evacuatiezone rond Fukushima. Ze zullen onder andere melk en voedsel controleren en stalen voor analyse verzamelen.

Greenpeace juicht de aankondiging van regeringswoordvoerder Yukio Edano toe, namelijk dat Japan bij de wederopbouw zal inzetten op schone energie. (6) "Greenpeace is blij met de beslissing van de Japanse regering om te kiezen voor een duurzame energietoekomst voor Japan”, zegt Hisayo Takada, klimaat- en energiecampaigner bij Greenpeace Japan op de persconferentie in Tokio. “Maar als Japan een nieuwe crisis zoals die in Fukushima wil vermijden, moeten de plannen om negen nieuwe reactoren te bouwen tegen 2020 onmiddellijk geschrapt worden, en moeten die investeringen gaan naar energie-efficiëntie en veilige, hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie.”


NOTEN

(1) Het team wordt geleid door Jan Vande Putte (België), een ervaren stralingsdeskundige opgeleid aan de Technische Universiteit van Delft. Hij werkte eerder mee aan milieustudies van radioactieve besmetting in Rusland, Oekraïene, Spanje, België en Frankrijk.

Jacob Namminga (Nederland), is ook stralingsdeskundige die een opleiding genoot aan de Technische Universiteit van Delft en werkte eerder mee aan milieustudies van radioactieve besmetting in Oekraïne, Spanje en Frankrijk.

Biografieën van de teamleden zijn beschikbaar:  http://t.co/sHYVSuy

(2) Kaart van de locaties en stralingsniveaus die vastgesteld werden door Greenpeace: http://bit.ly/gaMGnf

(3) Het team meette een straling tussen 7 en 10 microsievert per uur in het dorp Iitate op zondag 27 mei. Itate ligt 40 km ten noordwesten van de kerncentrale Fukushima/Daiichi en 20km buiten de officiële evacuatiezone. Deze niveaus zijn hoog genoeg om evacuatie te vereisen.

Deze gedetecteerde niveaus verwijzen naar externe straling, en houden geen rekening met verdere risico's van lichamelijke inname of inademing. De maximale toegestane opgetelde jaarlijkse dosis is 1000 microsievert.

(4) De huidige officiële evacuatiezone rond Fukushima is 20 km. Mensen die tussen 20 en 30 km van de centrale wonen, wordt geadviseerd om binnen te blijven.

(5) De lokale overheden in Fukushima hebben dezelfde stralingsniveaus in deze dorpen gemeten en bevestigen zelfs hogere waarden voor de afgelopen twee weken. http://www.pref.fukushima.jp/j/20-30km18.pdf

(6) http://english.kyodonews.jp/news/2011/03/81780.html


Scope van het stralingsonderzoek: Om de eerste metingen uit te voeren, heeft het team verschillende dagen de radioactieve besmetting en stralingsniveaus in gebieden ten noordwesten van evacuatiezone (straal van 20 km) rond de kerncentrale van Fukushima onderzocht. Dit gebied werd het zwaarst getroffen door vrijgekomen radioactiviteit.
Daarvoor werden volgende stralingsmetingsinstrumenten gebruikt: 
- Gamma spectrometer: GEORADIS Identifier RT-30 (Super Ident)
- Geigerteller: Radex RD 1503
- Contamination monitor: RADOS MicroCont
Voor het tweede deel van het onderzoek worden volgende apparten gebruikt:
 - LB 200 Becquerel monitor voor het testen van radioactieve besmetting in voedsel
 - Exploranium GR135 gammaspectrometer

Onderwerpen