Verkoopt Brico weldra verboden producten?

Persbericht - 30 maart, 2017
Wallonië verbiedt officieel het gebruik van glyfosaat door particulieren. Daarmee volgt de regio het voorbeeld van het Brusselse gewest, dat in november 2016 al een soortgelijke maatregel nam. Zo ontstaat er een absurde situatie waarbij winkelketens als Brico onrkuidverdelgers verkopen die de klant weldra niet meer mag gebruiken.

Glyfosaat is de actieve stof in bekende herbiciden als Roundup van Monsanto. Het betreft het meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel ter wereld, niet alleen in de landbouw, maar ook voor tuinen, terrassen en andere verhardingen. De substantie is schadelijk voor het milieu en onze gezondheid [1]. Kankerexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie noemen glyfosaat "waarschijnlijk kankerverwekkend" [2] voor de mens.  

"Op regionaal beleidsniveau gaat het inzake glyfosaat de laatste maanden de goede kant uit in België", verklaart Muriel de Pauw, verantwoordelijk voor de landbouwcampagne bij Greenpeace België. In Brussel mag de stof helemaal niet meer gebruikt worden [3], in Wallonië geldt er voortaan een verbod voor particulieren, terwijl in Vlaanderen gemeenten en openbare diensten niet meer mogen spuiten [4].

“Maar deze evolutie maakt pijnlijk duidelijk dat er op federaal niveau niets gebeurt, en vestigt de aandacht op de hypocrisie van bedrijven die deze schadelijke producten gewoon blijven verkopen”, stelt Muriel de Pauw.

Want ook al is het gebruik van herbiciden met glyfosaat nu verboden in twee van de drie gewesten, de verkoop blijft toegestaan. En doe-het-zelfketens, met marktleider Brico op kop, hebben duidelijk geen scrupules op dit vlak.

"Wanneer zullen winkels zoals Brico de gezondheid van hun klanten en het milieu ook ter harte nemen?", vraagt ze zich af.

Lees meer in onze mediabriefing van december 2016.

Noten:
[1] Myers et coll. 2016. Concerns over use of glyphosate-based herbicides and risks associated with exposures: a consensus statement. Environmental Health, doi 10.1186/s12940-016-0117-0. 17 februari 2016 http://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12940-016-0117-0
[2] Deze classificatie wordt gebruikt indien er ‘beperkt bewijsmateriaal’ is bij mensen en ‘voldoende bewijs’ bij laboratoriumonderzoek op dieren dat de stof kanker verwekkend kan zijn voor de mens. http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf
[3] Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering op 10 november 2016 dat het gebruik van pesticiden die glyfosaat bevatten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbiedt.
[4] https://www.zonderisgezonder.be/openbare-diensten

 

Onderwerpen