'Belgisch nucleair noodplan volstaat niet'

Greenpeace voert actie in Antwerpen en Luik

Persbericht - 5 maart, 2012
Eén jaar na de kernramp in Fukushima voert Greenpeace actie in Antwerpen en Luik. De enige manier om een kernramp in Doel of Tihange te voorkomen, is de kernuitstap. Veilige kernenergie bestaat niet. Er bestaan alleen nucleaire risico's.

Sinds maart 2011 werden 150.000 mensen geëvacueerd uit het gebied rond de kerncentrale van Fukushima. Ondanks het zeer goed uitgewerkte noodplan van de Japanse overheid, gebeurde die evacuatie in erg chaotische omstandigheden. (1)

Uit het Belgische nucleaire noodplan blijkt dat ook Antwerpen niet voldoende voorbereid is in geval van een kernramp in Doel. Een spandoek aan het stadhuis van Antwerpen ('Fukushima aan de stroom?') wijst de Sinjoren hierop. Hoe een radioactieve wolk zich verspreidt, valt niet te voorspellen. De enige manier om Antwerpen te beschermen, is de sluiting van de kerncentrale in Doel.

Wat als...?
In Fukushima kregen alle mensen in een straal van 20 km rond de centrale het bevel te verhuizen. Inwoners die tussen de 20 en de 30 km woonden, mochten vrijwillig verhuizen. In Antwerpen betekent dat concreet de evacuatie van 1,5 miljoen mensen, en dat tegen de dominante windrichting in. In Antwerpen-stad moeten 500.000 mensen door 1 tunnel onder de Schelde.

Het Belgische nucleaire noodplan vraagt burgers in geval van nood hun woning niet te verlaten, maar wel hun jodiumpillen te gaan halen. Er wordt gevraagd hun kinderen niet van school te halen. Leerkrachten worden verondersteld precies te weten wat ze moeten doen.

Uit Fukushima leren we dat vooral zieken en bejaarden de dupe waren. Heel wat medisch personeel nam ontslag en bedlegerige patiënten werden aan hun lot overgelaten. Rond Doel moeten bijna tienduizend ziekenhuisbedden verhuisd worden. (3) Meer dan vierduizend boerderijen moeten al hun runderen, kippen en varkens achterlaten.

De Antwerpse haven, met haar omzet van 143 miljard euro in 2010, is de tweede grootste haven in Europa en het tweede grootste petrochemische complex ter wereld. Na een kernramp wordt dit economische hart van Vlaanderen een nucleaire opofferingszone.

In België worden de operatoren van de kerncentrale grotendeels vrijgesteld op vlak van aansprakelijkheid, waarna de overheid voor de kosten opdraait. De nucleaire sector strijkt dus de winst op en de burger betaalt de rekening.

Kernuitstap
Veilige kernenergie is een mythe, dat hebben de meltdowns in Three Mile Island, Tsjernobyl en Fukushima wel bewezen. De enige manier om een kernramp in Doel en/of Tihange te voorkomen is de kernuitstap.

Greenpeace vraagt staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet om de timing voor de kernuitstap te respecteren en voor hernieuwbare energie te kiezen. De oudste drie reactoren (Doel 1, Doel 2 en Tihange 1) kunnen in 2015 gesloten worden. Dit geeft geen problemen op bevoorradingsvlak. Er is nu al voldoende vervangcapaciteit aanwezig. Bovendien heeft ons land nog een groot energiebesparingspotentieel. (3)

Actie in Luik 
Ook Luik, op 30 kilometer van de kerncentrale in Tihange, is niet voldoende voorbereid in geval van nood. Greenpeace voert actie aan het station van Luik-Guillemins  met de slogan “Ca n'arrive pas qu'aux autres...” Het risico op een nucleair ongeval bedreigt hier meer dan 10.000 banen in de metaalindustrie.


Verder info:

(1) Het Greenpeace-rapport “Lessons from Fukushima” staat online op www.nuclearfreebelgium.be.

(2) In een straal van 30 km rond Doel staan 9.176 bedden in 33 ziekenhuizen. In het arrondissement Antwerpen staan 10.499 bedjes in crèches en 11.423 bedden in rusthuizen.

(3) Dat blijkt uit een studie van Climact, een adviesbureau rond klimaat en energiezuinigheid. Het rapport staat online op greenpeace.org/belgium/nl/pers/rapporten/rapport-energie-efficientie/.

Onderwerpen