Actiedag voor duurzame melk

Greenpeace bezoekt Carrefour, Colruyt en Delhaize

Persbericht - 18 juni, 2005
Ploegen van Greenpeace zullen zich vandaag begeven naar drie grote supermarkten om er melk uit de rekken te halen. Met name melk geproduceerd door Campina en gecommercialiseerd onder eigen merknaam of onder de merknaam van een van de drie grote Belgische distributieketens: Carrefour, Colruyt en Delhaize (1).

Campina, ga GGO-vrij!

Greenpeace vraagt aan Campina, aan de zuivelsector en aan degrootdistributie om een signaal te geven vóór een beteremilieubescherming door genetisch gemanipuleerde soja te vermijden inhet voederrantsoen van melkvee. Een reconversie die mogelijk is door tekiezen voor conventionele soja of, beter nog, door de teelt van lokaleeiwitten zoals klaver te stimuleren. Tezelfdertijd wil Greenpeace deconsumenten informeren over de problemen die inherent verbonden zijnaan de industriële sojamonocultuur. Daardoor gaat in Latijns-Amerika delandbouw gepaard met problemen zoals ontbossing, verhoogdpesticidengebruik, uniformisering en intensivering van de landbouw…

De Europese consumenten hebben zich massaal uitgesproken tegengenetisch gemanipuleerde organismen (ggo's). En geleidelijk aan zijn deggo's verdwenen uit de voedingswaren die wij consumeren. Toch vormenggo's nog altijd een bedreiging voor ons leefmilieu. Er worden nogaltijd ggo's gekweekt,  vooral om te verwerken tot veevoeder -voornamelijk soja en producten afgeleid van maïs.

"Campina en de Belgische melksector kunnen voldoende gewicht in deschaal leggen. Als zij willen, kunnen ze het voeder van melkveeheroriënteren in de ggo-vrije richting, hetzij door coventionele sojate gebruiken, hetzij door soja te vervangen door lokaal geteeldeeiwitten zoals klaver", stelt Karen Janssens, bij Greenpeaceverantwoordelijke voor de ggo-campagne."Wie beweert dat deze optieonrealistisch zou zijn, is niet van goede wil. Op onze vraag is zebestudeerd door de Universiteit van Gent en Wim Govaerts, eenbedrijfsadviseur melkveehouderij. Wij hebben recent nog eengedetailleerd rapport gepubliceerd met hun conclusies (2). Dat rapport,getiteld 'Zuivere melk - Melkproductie zonder ggo's: duurzaam engoedkoop' staat ter beschikking van de zuivelsector om de omschakelingvoor te bereiden."

De Universiteit van Gent heeft de meerkost berekend om ggo's in hetvoeder van melkvee te vermijden door over te schakelen op conventionelesoja. "Deze meerkost is uiteindelijk zeer beperkt en situeert zichtussen 0,001 en 0,048 euro per liter melk", aldus Karen Janssens.

En het kan nog goedkoper. Door om te schakelen op lokaal geteeldeproteïnen zoals klaver, kan er zelfs een winst gemaakt worden van 0,032euro/liter melk. Bovendien is deze oplossing ecologisch erg voordelig.(3)

"Door de voedergewoontes in de veesector aan te passen, kunnen wijtegemoet komen aan de vraag van de consumenten. En tegelijk zorgen wevoor een beter leefmilieu. Namelijk door afstand te nemen van de weinigduurzame landbouwmethoden die we momenteel waarnemen in landen zoalsArgentinië, de voorraadschuur van Europa als het gaat over transgenesoja", concludeert Karen Janssens (4).

Greenpeace verwacht van Campina en zijn partners in de grootdistributiedat ze hun rol in de productie van ggo's erkennen. En dat ze ernstigwerk maken van een reconversie van het veevoeder van melkvee. 18 juniis de Europese anti-ggo-dag. Met onze actie willen we demelkproducenten eraan herinneren dat op de bescherming van hetleefmilieu en op een duurzame landbouw eigenlijk geen prijs staat (5).

Other contacts: Karen Janssens, verantwoordelijke voor de ggo-campagne 0498 267 683
Wendel Trio, campagnedirecteur 0496 161 581
Eddy De Neef, persdienst 0494 510 991

VVPR info: U wenst de ploegen van Greenpeace te vervoegen tijdens de actiedag voor duurzame melk? Neem dan contact met de persdienst van Greenpeace.

Notes: 1)De zuivelproducent Campina commercialiseert zijn producten in België onder de merknamen Campina, Joyvalle, Yazoo en produceert ook melk voor de distributieketens Carrefour, Colruyt en Delhaize.2)Rapport ‘Zuivere melk – Melkproductie zonder ggo's: duurzaam en goedkoop’ beschikbaar via www.greenpeace.be.3)De auteurs van het rapport hebben de meerkost onderzocht van een reconversie naar veevoeder zonder ggo’s. De conclusies? Piste één. De totale meerkost door de hele productieketen een ggo-vrije keten te installeren, komt neer op 2,7 tot 4,8 euro per 100 liter melk, waarvan 2,6 tot 4,6 euro voor de zuivelindustrie en 0,082 tot 0,22 euro voor de melkveehouder. De tweede piste, waarbij soja vervangen wordt door een rantsoen op basis van gras en klaver, is niet alleen ecologisch maar ook financieel gezien interessanter. De melkveehouder kan circa 3,25 euro besparen per 100 liter melk omdat hij geen vrijwel geen herbiciden en krachtvoer hoeft aan te kopen.4)Een studie over de milieu-impact in Argentinië is van de hand van Charles Benbrook, een adviseur en landbouweconoom. Ze werd reeds gepubliceerd in januari 2005 en is eveneens beschikbaar via de website van Greenpeace. Surf naar http://www.greenpeace.org/raw/content/belgium/nl/press/reports/rust-resistance-run-down-soi.pdf.5)Details op http://altercampagne.free.fr

Exp. contact date: 2005-06-19 00:00:00

Onderwerpen