Brede waaier van organisaties vraagt betere bescherming van volksgezondheid, gezondheid van de werknemers en leefmilieu

Manifest voor een aanscherping van REACH

Persbericht - 22 november, 2004
Een brede waaier van organisaties, van milieubeweging tot vakbonden, van gezondheidswerkers tot consumenten, over gezinsbond, vrouwenorganisaties en de dierenrechtenbeweging, hebben de handen ineengeslagen om een nieuw, krachtig en doeltreffend (Europees) chemisch beleid te vragen. Daarbij moet de bescherming van mens en milieu centraal staan. Openheid en informatie zijn belangrijke sleutels. Daarom stellen de organisaties zeven eisen aan het beleid. Deze eisen beogen een aanscherping van de hervorming van de Europese chemische wetgeving, REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). Zij hebben hun gezamenlijk manifest vandaag overhandigd aan Minister Tobback.

Van milieubeweging tot vakbonden, van gezondheidswerkers tot consumenten, over gezinsbond, vrouwenorganisaties en de dierenbeweging. Meer dan 50 organisaties hebben de handen ineengeslagen om een nieuw, krachtig en doeltreffend (Europees) chemisch beleid te vragen.

De wereldproductie van chemische stoffen is gestegen van 1 miljoen ton in 1930 tot meer dan 400 miljoen ton per jaar vandaag. Nu worden meer dan 100.000 chemische stoffen op de markt gebracht. Deze worden vandaag overal teruggevonden in ons milieu. Zelf komen we er dagdagelijks mee in contact via gewone consumptiegoederen: speelgoed, textiel cosmetica, meubilair,… Werknemers worden er nog intenser mee geconfronteerd via de werkvloer. Van meer dan 95% van die stoffen weten we weinig of niets. Nochtans kunnen ze schadelijk zijn voor de volksgezondheid, de gezondheid van de werknemers of voor het leefmilieu in het algemeen. Er is dringend nood aan betere

informatie over de stoffen en hun gevaren, vinden de ondertekenaars van het manifest "voor een betere chemische regelgeving in Europa".

Heel wat onderzoek wijst op de toenemende aanwezigheid van chemischsynthetische stoffen in ons bloed, urine en weefsel, en zelfs in de moedermelk. Sommige stoffen worden er al sterk van verdacht ernstige schade te veroorzaken. Er zijn er die kanker teweegbrengen, en andere kunnen vruchtbaarheidsproblemen of geboorteafwijkingen voor gevolg hebben.

Nog andere stoffen kunnen beschadigingen aan de hersenen of het

zenuwstelsel teweegbrengen of astmatische problemen veroorzaken. Vooral jonge kinderen en pasgeborenen zijn kwetsbaar. Ook werknemers hebben vaak te maken met aandoeningen die een gevolg zijn van de blootstelling met bepaalde chemische stoffen op de werkvloer. Stoffen komen ook terecht in het leefmilieu, waar sommige steriliteit of zelfs geslachtswijzigingen veroorzaken bij bepaalde soorten.

Deze permanente blootstelling van heel de bevolking aan het gevaar van

chemische verontreiniging is niet langer te verantwoorden. Tot nu toe kan de overheid pas optreden nadat zij zelf de schadelijkheid met de volle 100% zekerheid heeft bewezen. Voor één stof alleen al, kan dergelijk onderzoek vele jaren duren. Daardoor is de huidige regeling totaal inefficiënt om de volksgezondheid en het milieu te beschermen. Een nieuw beleid dringt zich op.

Europa heeft het falen van het huidige chemiebeleid reeds erkend. Een jaar geleden heeft de Europese Commissie een voorstel op tafel gelegd om daar iets aan te doen: REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). Via dit nieuwe systeem zouden bedrijven die per jaar één ton of meer van een bepaalde chemische stof aanmaken of invoeren, die stof in een centrale databank bij een nieuw Europees Agentschap moeten registreren. Voor het gebruik van de meest zorgwekkende stoffen zou er een vergunning noodzakelijk zijn.

De ondertekenaars van het Manifest vinden dat ons land zich actief moet inzetten om REACH snel in praktijk te brengen. REACH zelf vertoont wel nog belangrijke onvolkomenheden. Daarom stellen de maatschappelijke organisaties zeven concrete eisen aan het beleid om REACH verder aan te scherpen:

o Invoering van het substitutieprincipe: de meest schadelijke stoffen

worden verboden en vervangen, tenzij er geen haalbaar en veilig

alternatief bestaat

o Waar geen alternatieven op korte termijn bestaan moeten vergunningen

tijdelijk zijn, zodat innovatie wordt aangemoedigd

o Bedrijven moeten - voor stoffen die in hoeveelheden groter dan 1 ton

op de markt komen - voldoende informatie ter beschikking stellen

o 'no data, no market': stoffen waarvoor binnen de voorziene tijd geen

gegevens worden bezorgd, verdwijnen van de markt.

o Middelen moeten worden vrijgemaakt om testmethodes, die dierproeven

vervangen, te ontwikkelen

o Producten die van buiten Europa worden ingevoerd, moeten aan dezelfde criteria worden onderworpen

o De overheid moet transparantie garanderen.

De ondertekenaars van het manifest wijzen er op dat een efficiënt systeem van registratie, evaluatie en vergunningen een positieve impact kan hebben op innovatie binnen de chemische sector. Vandaag optreden zal het risico van schadeclaims op termijn fel inperken. Dit kan de concurrentiepositie van de Europese chemische industrie ten goede komen, terwijl het de gezondheidskost drastisch kan doen dalen

De ondertekenaars hopen dat ons land, zowel via de Europese Ministerraden als via onze Europese parlementsleden, alles in het werk zullen zetten om snel tot een efficiënt nieuw chemisch beleid te komen, waarbij zorg voor milieu en volksgezondheid het uitgangspunt vormen en die de innovatie binnen de chemische sector ten goede komt.

Ondertekenende organisaties:

- vakbonden : ACV, ABVV, ACLVB, MOC ;

- consumentenorganisaties : Test Aankoop, OIVO, Réseau des consommateurs responsables (RCR), Réseau eacute;co-consommation (REC);

- gezondheidsorganisaties: Stop Poison Santé, Société scientifique des médecins généralistes (SSMG), Fédération des maisons médicales et collectifs de santé (FMM), Belgische Federatie tegen Kanker, Fondation pour la prévention des allergies, Vlaamse Liga tegen Kanker; Vlaamse Artsen voor het Milieu en Maatschappij (VLAMM); Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen (WVVH), Christelijke Mutualiteiten (CM);

- dierenrechtenbeweging : GAIA

- vrouwenbeweging: Vie féminine, Nederlandstalige Vrouwenraad, VIVASocialistische Vrouwen vereniging;

- gezinsorganisaties: Ligue des Familles, Gezinsbond;

- milieubeweging : Greenpeace Belgium, WWF Belgium, Natagora, Natuurpunt, PAN Belgium, Amis de la Terre, Groupement d'arboriculteurs en Wallonie pratiquant les techniques intégrées (GAWI), Faune & Biotopes, Eco-vie, Ciney-Environnement, Sauvegardons Naast et ses environs (SNE), Action et défense de l'environnement de la vallée de la Senne et de ses affluents (ADESA), Environnement-Dyle, Action Nature, Association pour la protection de la nature et de l'environnement dans les Ardennes brabançonnes (APNE), Centre apicole de recherche et d'information (CARI), Ligue royale belge pour la protection des oiseaux (LRBPO), L'air à l'œil, Centre d'écologie appliquée du Hainaut (CEAH), Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT), Ecolife, Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling (VODO), BBL, IEW, IEB, Bral.

Op initiatief van : Bond Beter Leefmilieu (BBL), Inter-Environnement

Wallonie (IEW), Brusselse Raad voor het leefmilieu (Bral) en Interenvironnement Bruxelles.

Met steun van volgende personen uit wetenschappelijke en medische wereld:

Prof. Luc Hens (VUB)

Prof. Dr. Nicolas Van Larebeke (UG)

Prof. Dr. Jan De Maeseneer (UG)

Guy Magnus (Ch. Ex. Off., European Society for Research on Environment and Health)

Prof. Benoit Nemery (KUL)

Prof. P. Schepens (UA)

Prof. F. Comhaire (UG)

Prof. W. Baeyens (VUB)

Prof. Isabelle Steingers, filosofe

Prof. François Ost, filosoof, jurist

Prof. Corinne Charlier (ULg)

Bijlage : manifest.

Onderwerpen