Belgisch steunplan voor autosector is kortzichtig

Persbericht - 20 november, 2008
Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V) lanceert een plan om de Belgische autosector te helpen bij de omschakeling naar milieuvriendelijke voertuigen. Volgens Greenpeace is het steunplan van CD&V kortzichtig. Speciale steunmaatregelen voor de auto-industrie zijn op dit moment misplaatst omdat de voorgestelde Europese CO2-wetgeving onder druk van de autolobby al sterk afgezwakt is.

De financiële crisis is de druppel geweest, maar de hoofdoorzaak van de huidige problemen van de Amerikaanse en de Europese autobouwers ligt erin dat ze voornamelijk zijn blijven inzetten op brandstofverslindende auto's. Nu de vraag naar zuinige auto's stijgt, zijn de meeste autoconstructeurs  hier niet op voorbereid. "Strenge CO2-regels zullen op lange termijn een positieve invloed hebben op de gezondheid van de autosector in Europa en in België. De consument kiest door de hogere brandstofprijzen massaal voor zuinigere en CO2-vriendelijkere auto's. Het steunplan van de CD&V voor de autosector is dus kortzichtig", zegt Joeri Thijs van Greenpeace.

Europa probeert al sinds de jaren '90 de autobouwers op te leggen om zuinigere automodellen met een lagere CO2-uitstoot te bouwen. In een vrijwillig akkoord beloofden de fabrikanten om tegen 2008 nieuwe auto's met een gemiddelde uitstoot van 140g CO2/km te produceren. Maar de voorbije tien jaar boekte de auto-industrie amper vooruitgang, terwijl er wel enorm veel publiek geld werd gepompt in allerlei onderzoek naar milieuvriendelijke technologieën.

Eind vorig jaar stelde de Europese Commissie bindende CO2-regels voor die nu op tafel liggen bij de Raad van Ministers en het Europees Parlement. Maar door agressief lobbywerk van de auto-industrie ziet het ernaar uit dat die CO2-regelgeving een slag in het water wordt.

"Wat nu op tafel ligt laat autobouwers toe om de CO2-uitstoot naar beneden te halen aan hetzelfde slakkengangetje van de voorbije jaren", reageert Joeri Thijs van Greenpeace. "De auto-industrie vecht al 20 jaar tegen elke CO2-regelgeving, maar vraagt nu wel steun van de belastingbetaler om zuinige auto's te kunnen bouwen. Publieke leningen vragen om te kunnen voldoen aan een regelgeving die door intens lobbywerk al compleet is uitgehold, is puur opportunisme."

"Steun aan de autosector kan enkel overwogen worden op voorwaarde van strenge CO2-regels die resulteren in zuinigere en klimaatvriendelijkere auto's. Anders is het onverantwoord om publiek geld te blijven pompen in een industrie die enkel op korte termijn denkt en blijft investeren in brandstofverslindende auto's", besluit Thijs.

In de discussies over de EU-regels voor CO2-uitstoot van auto's, zijn het voornamelijk de CD&V-politici die op de rem gaan staan. De kabinetten van Vlaams Milieu-Minister Crevits en Minister-President Peeters trachtten de Belgische positie in de EU-discussies sterk af te zwakken. Europees Parlementslid Ivo Belet stemde in juni mee voor een sterke verwatering van de CO2-regels die door de Commissie werden voorgesteld.