De wereld wacht op uw groen licht, mijnheer Poetin!

Greenpeace biedt President Poetin een pen aan voor zijn 51ste verjaardag, en nodigt hem uit Kyoto te ratificeren

Persbericht - 7 oktober, 2003
Brussel/Moskou, 7 oktober 2003 - ter gelegenheid van de 51ste verjaardag van President Poetin, hebben Greenpeace-vrijwilligers hem - in Brussel en een vijftiental andere steden over de hele wereld - wenskaarten bezorgd met de vraag het Kyoto protocol dringend te ratificeren. "Gelukkige verjaardag, mijnheer Poetin. Ratificeer Kyoto" stond er op de verjaardagskaarten die hem zijn overhandigd. Jean-François Fauconnier leidde de Greenpeace delegatie in België. Hij herhaalde de noodzaak voor een snelle inwerkingtreding van dit akkoord. Het gaat om het enige beschikbare internationale instrument in de strijd tegen de klimaatverandering.

Greenpeace in actie voor het Kyoto-protocol, in Moskou.

Vandaag ontmoet President Poetin de Duitse Kanselier Schroeder te Moskou. Men verwacht dat Kanselier Schroeder de Russische President een boodschap overhandigt van die G8-landen die het Kyoto protocol hebben geratificeerd, met de vraag aan Rusland om dat ook te doen. Vorige maand hebben Greenpeace en WWF Kanselier Schroeder, en de leiders van Japan, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk geschreven, met de vraag om alles in het werk te stellen opdat Rusland het Kyotoprotocol zou ratificeren.

Op de wereldtop te Johannesburg, in 2002, heeft de Russische eerste minister Kassianov bevestigd dat Rusland het protocol 'spoedig' zou tekenen. Later heeft President Poetin deze intentie bevestigd. Maar sedertdien is het Russische ratificatieproces op politiek niveau geblokkeerd.

"Overal ter wereld wordt de klimaatverandering een feit. Men schat dat deze problematiek nu al jaarlijks de dood van 160.000 mensen veroorzaakt. In Europa was de zomer van 2003 de warmste van de laatste 500 jaar." zegt Jean- François Fauconnier, van Greenpeace. "Rusland zal niet worden gespaard. De permafrost, de bevroren bodem die ongeveer 2/3de van het Russische grondgebied bedekt, begint te smelten; dit zal schade aanrichten aan de bossen, de gebouwen en de economische infrastructuur. De productiviteit van de Russische landbouw kan 10 tot 40% dalen en de bevolking zal meer dan waarschijnlijk te maken krijgen met infectieziekten."

Rusland overweegt de ratificering van het Kyoto protocol nu al meer dan drie jaar. Indien hij nog langer wacht, draagt de heer Poetin een zware verantwoordelijkheid: die van de ontsporing van het hele proces. "Gezien de mogelijk dramatische gevolgen van de klimaatverandering betekent de afwachtende houding van President Poetin een extra bedreiging voor de planeet", vervolgt Jean-François Fauconnier. "Door de rangen van George Bush niet te vervoegen, kan Rusland een historische rol spelen in de bescherming van het klimaat. Inderdaad, de keuze van Rusland is cruciaal: de doelstellingen inzake de reductie van de CO2-uitstoot die zijn vastgelegd in het Kyoto protocol vormen slechts een eerste stap in de oplossing van dit wereldwijd probleem. De CO2-uitstoot van de industrielanden moet tegen 2050 met 80% verminderd worden willen we zware repercussies vermijden die tal van mensen het leven zullen kosten en de economie ernstige schade toebrengen. Indien de internationale gemeenschap nog langer op zich laat wachten, kan dat de klimaatfactuur alleen maar zwaarder maken."

Onderwerpen