Drie acties voor de betoging van 15 maart in Brussel

Greenpeace-activisten blokkeren Spaanse en Turkse militaire havens. Ook protest bij het Kremlin

Persbericht - 14 maart, 2003
Brussel, 14 maart 2003: Deze morgen voerde Greenpeace directe, geweldloze actie in Spanje, Turkije en Rusland en riep hierbij alle regeringen in de wereld op een vreedzame oplossing voor de Irakcrisis te vinden. Een activiste uit Oostende heeft deelgenomen aan de actie in Turkije.

Om 9u vanmorgen blokkeerde het Greenpeace-vlaggenschip, de Rainbow Warrior, een deel van de militaire basis in het Spaanse Rota om het Amerikaanse oorlogsschip Cape Horn te beletten naar de Golf te vertrekken. Twee activisten werden aangehouden maar de Rainbow Warrior ligt nog voor anker bij de haveningang.

Op hetzelfde ogenblik plaatsten Greenpeace-activisten in Turkije een vrachtwagen met daarop de boodschap "No to war - US go home" voor de ingang van de haven van Iskenderun om een vrachtwagenkonvooi met Amerikaans legermaterieel te beletten de haven te verlaten en Turkije binnen te komen. Twee activisten ketenden zich vast bovenaan de vrachtwagen en vier andere tussen de wielen. De activisten bovenaan ontrolden een spandoek met daarop "No to war". 15 activisten uit België, Australie, Libanon, het VK en Turkije werden gearresteerd.

"In naam van de overweldigende meerderheid van de bevolking die gekant is tegen de dreigende oorlog in Irak, dringen we er bij alle regeringen in de wereld op aan om een vreedzame oplossing voor dit conflict te vinden en de militaire voorbereidingen in de Golf stop te zetten. Greenpeace is vastbesloten er alles aan te doen om deze mobilisatie te verhinderen en een oorlog te stoppen die de wereld alleen maar gevaarlijker zal maken", zei Carlos Bravo, de Greenpeace-campaigner aan boord van de Rainbow Warrior.

In negen regio's in Turkije worden Amerikaanse soldaten al ingezet. Via de haven van Iskenderun brengen ze militair materieel, voertuigen en wapens het land binnen. De Turkse militairen en de regering beweren dat dit alles gebeurt in het kader van de modernisering van de bases in Turkije. In een brief gericht aan de president van de Turkse republiek verleden maand (1) waarschuwden 28 advocaten van de Izmirbalie er echter voor dat dit illegaal is. Onlangs heeft ook de voorzitter van het parlement, de heer Bulent Arinc, zijn "afschuw" over de illegale aanwezigheid van de Amerikaanse soldaten in Turkije uitgedrukt.

"De oorlogsvoorbereidingen van de VS-militairen in Turkije is ongewettigd, onwettig en onverstandig", zei Greenpeace-campaigner Banu Dokmecibasi vanuit de haven van Iskenderun. "Door troepen en militair materieel doorheen Turkije te blijven sluizen treedt de regering-Bush de Turkse wetten met de voeten, lapt ze internationale akkoorden aan haar laars, probeert ze de VN buitenspel te zetten en bedreigt ze de democratie wereldwijd", voegde ze eraan toe.

Vandaag werden ook drie Greenpeace-activisten in Rusland gearresteerd, toen ze een direct verzoek aan de Russische president Vladimir Poetin richtten via twee spandoeken voor het Kremlin waarop stond "Stop oorlogen" en "Veto de oorlog". Ze wilden hem hiermee oproepen het been stijf te houden in zijn verzet tegen de oorlog in Irak en zijn veto in de Veiligheidsraad te gebruiken in het geval van een tweede resolutie.

Greenpeace is gekant tegen oorlog wegens de verwoestende effecten ervan voor mens en milieu. Tijdens de laatste Golfoorlog kwamen tweehonderdduizend mensen om en heel wat overlevenden raakten ondervoed, werden ziek of waren stervende. De schade aan de ecosystemen in de regio was jaren nadien nog steeds zichtbaar.

Oorlog is ook geen manier om massavernietigingswapens de wereld uit te helpen. Dit moet gebeuren via vreedzame diplomatieke onderhandelingen. In plaats van vooruitgang inzake ontwapening en verificatie tegen te houden zouden de VS en het VK er beter aan doen hun eigen engagementen uit te voeren en hun eigen wapens te vernietigen, en ook de wapeninspecteurs de tijd te geven die nodig is om Irak te ontwapenen.

Notes :

(1) Op 21 februari 2003 stuurden 28 advocaten van de Izmirbalie een brief naar de president van de Turkse republiek, naar de voorzitter van het Parlement, naar de eerste minister, naar de leider van de belangrijkste oppositiepartij en de minister van Buitenlandse zaken. In de brief stelden ze dat de regering artikels 2, 6, 7, 87, 92 and 106 van de Turkse grondwet schond door de eerste motie voor te leggen aan het Parlement vóór een oorlogsverklaring van datzelfde Parlement. De adocaten eisten dat de beslissing om "gedurende drie maanden Amerikaanse technische militairen voor de modernisering van de bases in Turkije in te zetten zou worden geannuleerd". Ze waarschuwden er ook voor dat ze gerechtelijke stappen zouden ondernemen tegen alle betrokken personen.

* Op de website http://nyc.indymedia.org staat een kaart (Terreurkaart) met daarop de plaatsen in de VS waar biologische-, chemische- en kernwapens zijn te vinden.

Onderwerpen