Samen voor de recuperatie van de onrechtmatige winsten van Electrabel-Suez

Met deze gezamenlijke, ondubbelzinnige eis wensen vakbonden, consumentenverenigingen en milieu-organisaties de regering een sterk signaal en een duidelijke boodschap mee te geven.

Persbericht - 4 juni, 2008
Vakbonden, consumentenverenigingen en milieu-organisaties vragen aan de regering Leterme een wederkerend wettelijk mechanisme in het leven te roepen om de onrechtmatige winsten van Electrabel te recupereren en ze te investeren in een duurzaam energiebeleid. Dat is alvast veel meer dan de jaarlijkse 250 miljoen euro, die door een gebrek aan transparantie en politieke wil aan de Belgische bevolking ontsnappen.

Deversnelde afschrijving van de Belgische steenkool- en kerncentrales,eigendom van Electrabel-Suez, werd tussen 1971 en 2003 door deconsument betaald via aanzienlijke tariefverhogingen. Onder anderedaardoor heeft Electrabel-Suez heel wat winsten veilig gesteld. Diezouden geïnvesteerd moeten worden in een duurzaam energiebeleid,maar vandaag bevinden deze zich in de schatkist van Suez. Eenonaanvaardbare situatie, zeker nu heel wat gezinnen en bedrijven hetsteeds moeilijker hebben hun energierekeningen te betalen.

Derecuperatie van de onrechtmatige winsten van Electrabel-Suez moeteerst en vooral bijdragen tot de financiering van een energiebeleidgebaseerd op hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Ditmoet de gezinnen - en vooral die met een bescheiden inkomen - enbedrijven helpen om minder energie te verbruiken die beter wordtgeproduceerd.

Zondereen dergelijk beleid zal België zijn internationale engagementenwat betreft het milieu en de klimaatverandering niet kunnen nakomen.Bovendien zal er op lange termijn niet voor kunnen worden gezorgd datalle consumenten voor een aanvaardbare prijs in hun energiebehoeftenkunnen voldoen.

Ondergeen beding kan de recuperatie van het geld waar de consument rechtop heeft het voorwerp uitmaken van één of andere'deal', zoals de kernuitstap. Deze recuperatie is wel degelijknoodzakelijk om de energiemarkt verder open te trekken naar nieuweactoren én om een klimaat te creëren dat investeringen inde electriciteitsproductie en bijhorende capaciteit vanelektriciteit in ons land aanmoedigt.

Deorganisaties, hier vanochtend aanwezig, volgen het Belgischenergiedossier vanuit hun eigen perspectief en werkterrein:milieubescherming, consumentenbelangen, werknemers en de armen. Zijhebben de gemeenschappelijke ambitie om een maatschappelijk model teverdedigen dat het best het algemeen belang dient. Ze stellen ditmodel voor aan de Belgische regering zodat zij eindelijk de nodigemaatregelen neemt om de energiesector te organiseren in harmonie metdat algemeen belang.