30% minder CO2-uitstoot tegen 2020 én de kernuitstap realiseren: Europa kan de uitdaging aan

Persbericht - 27 september, 2005
Greenpeace publiceert vandaag een rapport getiteld ‘Energy revolution’ (1), waarin wordt aangetoond hoe Europa zijn CO2-uitstoot met 30% kan verminderen tegen 2020 en met ongeveer 75% tegen 2050. Deze vermindering is nodig om de gevolgen van de klimaatverandering enigszins binnen de perken te houden. Op vraag van Greenpeace is het scenario ontwikkeld door het Institut für Technische Thermodynamik van het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR). Het energiescenario maakt duidelijk dat hernieuwbare energiebronnen tegen 2050 aan bijna de helft van de energievraag kunnen voldoen in het Europa van de 25. Dit scenario voorziet eveneens in de sluiting van alle kerncentrales.

Momenteel betrekt de Europese Unie ongeveer 80% van zijn primaireenergie uit fossiele brandstoffen. Hernieuwbare energiebronnenvertegenwoordigen niet meer dan 6% van de energieproductie. Eenonevenwicht dat glashelder het gebrek aan energie-onafhankelijkheidduidelijk maakt van het Europa van de 25. Olie, gas en steenkool zijnalleen in zeer beperkte mate beschikbaar op het Europese grondgebied envan uraniumstocks is hoe dan ook nauwelijks sprake.

"Het energiescenario in dit rapport bewijst dat het mogelijk is om onzeenergievoorziening te heroriënteren naar meer energie-efficiëntie enhernieuwbare energie. Noem het gerust een energierevolutie, waarbijEuropa niet langer afhankelijk hoeft te zijn van de import vannucleaire en fossiele brandstoffen", onderstreept Jean-FrançoisFauconnier, bij Greenpeace verantwoordelijk voor de klimaatcampagne.

Om de meest ernstige gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen,is het onmiskenbaar nodig om de verhoging van de temperatuur tebeperken tot maximum 2°C (in vergelijking met de temperatuur in hetpreïndustriële tijdperk). Om dat te bereiken moeten degeïndustrialiseerde landen de uitstoot van broeikasgassen drastischverminderen: met 30% tegen 2020 en zelfs met 80% tegen 2050 (tegenoverde uitstoot in 1990). Het scenario ontwikkeld in opdracht vanGreenpeace brengt een vermindering in beeld van ongeveer 75% van deCO2-uitstoot tegen 2050.

Interessant om aan te stippen is dat een extrapolatie van de huidigeenergiepolitiek en trends in de energieconsumptie (de optie van het'referentiescenario' in het rapport) een meeruitstoot van CO2 met 50%met zich zou meebrengen tegen 2050. Iets wat compleet in tegenspraak ismet de strijd tegen de klimaatverandering. Eens te meer wordt zo denoodzaak onderlijnd om de energievraag te beheersen en onzeenergievoorziening grondig te herstructureren.

"Het Greenpeace-rapport wettigt een zeker optimisme, maar tegelijkmaakt het duidelijk dat Europa en zijn lidstaten over weinig tijdbeschikken om op grote schaal te investeren in hernieuwbare energie.Hoe langer we talmen, hoe moeilijker het wordt om de noodzakelijkevermindering van de CO2-uitstoot tijdig te realiseren", aldusJean-François Fauconnier.

 De belangrijkste elementen van het energiescenario dat op vraag van Greenpeace is uitgewerkt, zijn de volgende:

Als we het enorme potentieel ontginnen aan energie-efficiëntie, dan kande vraag naar primaire energie verminderen met 36% tussen 2003 en 2050.Deze vermindering van de energievraag is een noodzakelijke voorwaardeals we willen dat hernieuwbare energiebronnen in de toekomstbelangrijker worden.

Het groeiende gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK, of degecombineerde productie van warmte en elektriciteit) verhoogt deefficiëntie bij de energieproductie. Een gedecentraliseerdbuizennetwerk laat toe het percentage aan warmtekrachtkoppeling in deenergievoorziening drastisch op te drijven. In de WKK-centrales wordenfossiele brandstoffen geleidelijk vervangen door biomassa engeothermische energie.

  • In de elektriciteitssector heeft hernieuwbare energie debelangrijkste rol te spelen. In 2050 kan 70% van de elektriciteit opschone wijze opgewekt worden.
  • Tegen 2010 maakt hernieuwbare energie het mogelijk om 700.000arbeidsplaatsen te creëren in de sector van de elektriciteitsproductie.
  • Alle kerncentrales worden gesloten na een levensduur van maximum dertig jaar.
  • De kosten voor de elektriciteitsproductie gaan tegen 2020lichtjes omhoog, maar dat wordt voor een groot deel gecompenseerd dooreen vermindering van de vraag. In 2050 bedraagt de jaarlijkse kost vande elektriciteitsproductie 10 miljard euro minder tegenover hetreferentiescenario (een extrapolatie van de huidige energiepolitiek).
  • Tegen 2050 voorziet hernieuwbare energie in meer dan 50% van deenergiebehoefte in de sector van de verwarming. En dat voornamelijkdankzij biomassa, thermische zonnepanelen en geothermische energie.
  • In de transportsector zorgt de verbetering van deenergie-efficiëntie van het voertuigenpark voor een enorm potentieel.De toepassing van biobrandstoffen wordt beperkt door de beschikbaarheidvan biomassa in Europa. Deze wordt in eerste instantie aangewend inWKK-centrales die instaan voor de gecombineerde productie van warmte enelektriciteit.
  • In 2050 voorziet hernieuwbare energie in bijna 50% van de primaire energievraag.

Notes: 1) Energy revolution, a sustainable pathway to a clean energy future for Europe. Beschikbaar via: http://www.greenpeace.org/raw/content/belgium/nl/press/reports/energy-revolution-a-sustainab.pdf

Onderwerpen