Genetisch gemanipuleerde gewassen kunnen schadelijk zijn voor het milieu

Alle Europese aandacht op België gericht

Persbericht - 13 januari, 2004
Een coalitie van milieu- en natuurverenigingen (1) doet een oproep aan de Belgische Bioveiligheidsraad om op haar vergadering volgende week een verbod op genetisch gemanipuleerd (GGO) koolzaad te adviseren. Deze oproep volgt op een advies van wetenschappelijke raadgevers van de Britse regering dat vandaag gepubliceerd werd. Daaruit blijkt dat genetisch gemanipuleerd koolzaad en suikerbieten het milieu kunnen schaden indien deze gecommercialiseerd worden. (2)

Het Duitse biotechbedrijf Bayer heeft in België een licentie-aanvraag ingediend voor de teelt van genetisch gemodificeerd koolzaad in heel Europa. De Belgische regering moet nu beslissen of ze al dan niet groen licht geeft voor deze aanvraag. De Bioveiligheidsraad komt maandag 19 januari bijeen om haar advies over het koolzaad te bespreken.

De vandaag gepubliceerde aanbeveling van ACRE - de wetenschappelijke adviesgroep aan de Britse regering - volgt op het grootste milieu-onderzoek dat tot op heden gevoerd is naar het effect van genetisch gemodificeerd koolzaad en suikerbieten. Het liep gedurende drie teeltseizoenen, van 2000 tot 2002. Onafhankelijke wetenschappers ontdekten dat sommige diersoorten zoals bijen en vlinders minder talrijk aanwezig waren in genetisch gemodificeerde teelten dan in niet-genetisch gemodificeerde teelten. Er waren ook opmerkelijk minder onkruidzaden aanwezig bij de genetisch gemanipuleerde gewassen. Nochtans vormen onkruidzaden een belangrijke voedselbron voor sommige dieren, in het bijzonder voor vogels gedurende de wintermaanden.

Adrian Bebb, de verantwoordelijke voor de campagne rond genetische gemanipuleerde organismen van Friends of the Earth Europe meent dat «de Belgische regering nu helemaal in de schijnwerpers staat. Zij heeft geen andere wettelijke optie dan het verwerpen van de aanvraag van Bayer voor de teelt van dit genetisch gemanipuleerd koolzaad in Europa.»

Karen Simal, verantwoordelijke bij Greenpeace België voor de campagne rond genetisch gemodificeerde organismen, stelt dat «alle tot dusver verzamelde bewijzen duidelijk maken dat de teelt van deze genetisch gemanipuleerde gewassen schadelijk is voor de biologische diversiteit. Voor ons moet de bescherming van het leefmilieu zonder meer primeren op de handelsbelangen van multinationals zoals Bayer.»

«Als de teelt van genetisch gemanipuleerd koolzaad nu wordt toegelaten», aldus Liesbeth Janssens van Velt «is het onmogelijk om deze beslissing in de toekomst nog te herzien. Kruisbestuiving door wind en insecten zal besmetting onvermijdelijk maken. En daardoor brengen we de conventionele en biologische landbouw in Europa in het gedrang.»

«In Europa willen de consumenten geen genetisch gemanipuleerde voeding eten», stelt Marc Fichers van Nature et Progrès. «Maar als deze gewassen toegelaten worden, hebben ze niet langer de keuze. De Belgische regering moet nu de kans grijpen om ons leefmilieu te beschermen door de aanvraag van Bayer te verwerpen.»

Voor Pierre Leprince, ondervoorzitter van Natagora-Aves, «hebben de moderne landbouwtechnieken op zich al een negatieve impact op vogelgemeenschappen in landbouwgebieden. Recent nog zijn verschillende vogelpopulaties achteruitgegaan, die vroeger vaak voorkwamen. De teelt van genetisch gemanipuleerd koolzaad en suikerbieten toestaan mét het bijbehorende gebruik van herbicides, zal de zaadvoorraden verder doen verminderen net als de ongewervelde dieren. Een stap achteruit, die veel voorkomende vogels zoals de veldleeuwerik misschien doet verdwijnen. Een nieuwe aanslag op de biologische diversiteit, en dat willen we niet! »

Laurent Jacob van Collectif d'Action GenEthique (CAGE) stelt dat «zeven jaar commerciële teelt van genetisch gemanipuleerd koolzaad in Noord-Amerika heeft geleid tot een wijdverspreide genetische besmetting. De zaden werden besmet en de landbouwers zijn veel afhankelijker geworden van herbicides. »

Notes: Een rapport over koolzaad is beschikbaar bij Greenpeace en Friends of the Earth, of kan geraadpleegd worden op www.foeeurope.org en www.greenpeace.be.1. Deze coalitie wordt gevormd door Greenpeace België, Friends of the Earth Europe, Velt, Nature et Progrès Belgique, Wervel, CAGE, Bond Beter Leefmilieu, IEW, Natuurpunt, Natagora-Aves 2. De aanbeveling van het ACRE (Advisory Committee on Releases to the Environment) is te vinden op www.defra.gov.uk/environment/acre. English Nature, dat in het Verenigd Koninkrijk adviseert over natuurbehoud, heeft gezegd dat op basis van deze informatie koolzaad en suikerbiet niet gecommercialiseerd mogen worden.

Onderwerpen