Goedgekeurd door de Commissie, nog steeds ongewenst door consumenten

Persbericht - 19 mei, 2004
Greenpeace zet grote vraagtekens bij de beslissing van de Europese Commissie om Bt-11 goed te keuren. Bt-11 is een genetisch gemanipuleerde (GGO) zoete maïsvariëteit die ontwikkeld werd door Syngenta en die in de Verenigde Staten wordt geteeld. De beslissing komt er nadat Europese ministers geen overeenkomst konden bereiken over dit onderwerp en ondanks gedocumenteerde onregelmatigheden in de aanvraag en massaal consumentenverzet. Greenpeace blijft er hoe dan ook op vertrouwen dat deze zoete maïs - die het etiket "genetisch gemanipuleerd" zal dragen - nooit in de Europese warenhuisrekken zal terechtkomen.

Verzet van consumenten tegen GGO-voedsel is nog steeds even sterk.

"De Europese Commissie wordt verondersteld de belangen van Europese burgers en van het milieu te vertegenwoordigen, maar heeft er in dit geval voor gekozen om de enge belangen van VS-landbouwers en van de agro-business te volgen", zei Eric Gall, politiek adviseur over GGO's voor Greenpeace in Brussel. De Verenigde Staten hebben een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie omdat Europa geen GGO's toelaat. "Het verzet van de consumenten tegen GGO-voeding is nog steeds even sterk. Veel warenhuizen hebben reeds geantwoord op de wensen van hun klanten door de verkoop van GGO-voeding te vermijden, en er is gewoon geen marktvraag voor genetisch gemanipuleerde zoete maïs."

Syngenta's Bt-11 zoete maïs is de eerste GGO die goedgekeurd wordt in de Europese Unie sinds 1998. Nadat de EU-lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid bereikten en dus geen goedkeuring gaven voor deze maïs, heeft de Europese Commissie de bevoegdheid om het alleen goedkeuren. Door dit te doen, hebben de EU-commissarissen een reeks van bezwaren naast zich neergelegd over de veiligheid van Bt-11, en negeren ze het verzet van een aantal lidstaten, en de wensen van de grote meerderheid van Europese consumenten,die gezegd hebben dat de ze geen GGO's in hun voeding willen.

Greenpeace doet nu een beroep op die lidstaten die zich tegen Bt-11 hebben verzet in de Raad om trouw te blijven aan hun positie en het product te verbieden op nationaal niveau (1). "Lidstaten die herhaaldelijk tegen de goedkeuring van Bt-11 hebben gestemd moeten weerstand bieden tegen de arrogantie van de Commissie, trouw blijven aan hun standpunt en het product verbieden op nationaal niveau," zei Eric Gall. Een aantal landen legde reeds een vergelijkbaar verbod op voor andere GGO's (2).

Bt-11 zoete maïs werd genetisch gemanipuleerd om een toxine te produceren die van nature alleen in bacteriën voorkomt. Er blijven ernstige vragen bij de kwaliteit van de data die door Syngenta werden verstrekt en bij de beoordeling van het EU Scientific Committee on Foods. De Franse bevoegde autoriteit stelde laatst in november in een rapport dat ze de mogelijkheid van ongewenste effecten van Bt11 niet konden uitsluiten (3). "Het is onverantwoord om voedsel voor menselijke consumptie goed te keuren, wanneer er zulke twijfels blijven over de veiligheid van het product", zei Eric Gall.

Voetnoten

(1) Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Denemarken, Portugal, Griekenland stemden tegen de goedkeuring in de Landbouwraad van 26 april. Het verbieden van GGO's is toegelaten onder de Novel Food Regulation (artikel 12)

(2) In Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Duitsland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.

(3) In het advies van 25 november 2003, wees het Franse Agentschap voor de Voedselveiligheid (AFSSA) op het gebrek aan data en studies betreffende de toxiciteit van deze zoete maïs en gaf aan dat "mogelijke onverwachte effecten, te wijten aan interferentie van de genetische wijziging met het specifieke metabolisme van deze maïs, niet uitgesloten kan worden". AFSSA herbevestigde deze mening over Bt11 op 15 april.

Onderwerpen