Greenpeace in België opnieuw in confrontatie met scheepslading oorlogsmateriaal

Persbericht - 17 februari, 2003
Antwerpen, 17 februari 2003 - Het vlaggeschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior blokkeert momenteel een dok van de Antwerpse haven en voorkomt zo dat vijf (!) schepen met oorlogsmateriaal kunnen vertrekken naar Irak. In het kader van de campagne van Greenpeace tegen oorlog hebben 10 activisten de brug van een sluis bezet gehouden.

De actie begon op hetzelfde moment dat Koffi Annan een ontmoeting had met de regeringsleiders van de Europese Gemeenschap.

"Dit weekend toonde het Europese volk zijn overweldigende oppositie tegen de oorlog. Europese leiders moeten nu wel luisteren naar hun burgers en opkomen voor het internationaal recht" zei Jan Vande Putte.

"Deze oorlog doorvoeren zou illegaal, rampzalig en verkeerd zijn", aldus Jan vande Putte tijdens de actie in Antwerpen. Een preventieve oorlog is verboden door het handvest van de Verenigde Naties. We vrezen ook dat de VS bereid is om illegaal chemische en nucleaire wapens te gebruiken tegen Irak. En we eisen het recht te weten of zulke wapens worden vervracht via Belgische havens voor zij hun bestemming in de golf bereiken.

Staatssecretaris voor defensie Donald Rumsfeld (Verenigde Staten) heeft duidelijk gemaakt in het Congres dat hij bereid is om zogenaamde 'niet dodelijke' chemische wapens te gebruiken tijdens een aanval op Irak, en onderkent zelfs dat deze wapens onwettig zijn volgens de conventie op Chemische wapens van 1992 en het Verdrag van Geneve.

URL :

* No war - Cyberactie : Vraag dat de veiligheidsraad zich verzet tegen oorlog in Irak

Documents :

* No war - Waarom wij tegen een oorlog in Irak zijn : Vijf redenen waarom wij tegen een oorlog in Irak zijn.

* No War - Brief Haven Antwerpen : De haven van Antwerpen speelt een cruciale rol in deze voorbereiding van een illegale oorlog. Naar verluidt wordt niet minder dan 70% van het Amerikaans oorlogsmaterieel dat uit Europa naar de Golfregio verscheept via de Antwerpse haven. Het is dus evident dat Greenpeace zich hiertegen verzet. Hierbij de brief die Greenpeace richtte aan verschillende havenverantwoordelijken.

Onderwerpen