Greenpeace klaagt het oorlogsverbond tussen ESSO en de VS aan

Pacifisten verstoren de activiteiten van oliereus ESSO in het Verenigd Koninkrijk. Greenpeace rapport expliciteert het verband tussen Esso en de oorlogslogica van de VS

Persbericht - 24 februari, 2003
Londen, 24 februari 2003 - In een grote pacifistische actie hebben 300 Greenpeace vrijwilligers vandaag de activiteiten van de wereldwijde nr 1 inzake petroleum Exxon Mobil (Esso) in het Verenigd Koninkrijk geblokkeerd.

Vanaf 8 uur vanmorgen, hebben groepen vrijwilligers in het hele land, van Hampshire tot Yorkshire en van Wales tot Norfolk, een honderdtal tankstations van de Amerikaanse oliereus ExxonMobil (in Europa : Esso) gesloten. Tegelijk heeft een honderdtal vrijwilligers de toegang tot de sociale zetel van de multinational geblokkeerd, normaal gezien zijn daar zo'n duizend mensen aan het werk.

"Met dit protest, klagen wij de bewuste strategie van ESSO aan om de VS afhankelijk te houden van aardolie; oorzaak van gewapende conflicten en klimaatverandering", stelt Valéry Paternotte, klimaatcampaigner voor Greenpeace in België.

ESSO financiert drukkingsgroepen die de regering Bush openlijk aanzetten om Irak aan te vallen. In een rapport gepubliceerd in oktober 2002 «Baghdad Baazar- Big Oil in Iraq ?», hebben analisten van de Deutsche Bank de invloed van ExxonMobil (Esso) in het Witte Huis onderstreept en de voordelen die dit bedrijf te wachten staan in een naoorlogs Irak.

"Bush heeft met deze oorlog duidelijk de bedoeling de hand te leggen op de enorme olievoorraden in Irak. Door al het mogelijke te ondernemen om de VS nog afhankelijker te maken van olie, voedt Esso de oorlog" vervolledigt Valéry Paternotte.

Greenpeace heeft zopas een rapport gepubliceerd ("The tiger in the tanks") dat de rol van ESSO in het energiebeleid van George Bush aantoont, een beleid dat leidt tot oorlog.

Deze actie kadert in de campagne van Greenpeace om ExxonMobil (Esso) te verhinderen de internationale inspanningen om het klimaat te beschermen te saboteren : http://www.stopesso.com

Document :

* No War - The Tiger in the Tanks (24 february 2003) : Despite the Bush administration's claims that the proposed war on Iraq is only about weapons of mass destruction, simmering below the surface is Bush's 'need' to secure a continued supply of cheap oil.

Onderwerpen