Greenpeace onthult illegale houtkap in Indonesië

Verdachte houtlading ook bestemd voor export naar België

Persbericht - 5 februari, 2004
Jakarta, Indonesië, 5 februari. Activisten aan boord van het vlaggenschip van Greenpeace - de <A HREF="http://weblog.greenpeace.org/warrior/forests-2004-pacific/" TARGET="_blank">Rainbow Warrior</A> - hebben vandaag een verdachte houtlading blootgelegd in de monding van de Lamandau River. Het gebied is gelegen ten westen van het nationaal park van Tanjung Puting (Kalimantan, Indonesi&euml;). Het is de habitat van een snel verminderende populatie orang-oetans. Greenpeace bevindt zich in Indonesi&euml; op uitnodiging van een forum van nationale milieuorganisaties en van de Indonesische milieuminister om getuigenis af te leggen over de milieuproblemen waarmee deze ecologisch uiterst waardevolle regio wordt geconfronteerd.

Een voorbeeld van illegale houtkap in Indonesië.

De Rainbow Warrior benaderde en fotografeerde één bulkcargo, de GREVENO - varend onder Maltese vlag. Het triplex is bestemd voor export naar Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Deze operaties maken deel uit van een destructieve handel in Indonesië. Het triplex aan boord van de GREVENO is afkomstig van de Korindo Mill, die is gelokaliseerd aan de rand van het nationaal park van Tanjung Puting. De Indonesische regering heeft vastgesteld dat deze fabriek illegaal hout verwerkt in zijn operaties.

"Greenpeace moet hier getuigenis afleggen over de massieve en onwettige vernietiging van deze bossen", zegt Stephen Campbell van Greenpeace International vanop de Rainbow Warrior. "Wij informeerden Mr. Wahjudi Wardojo, Secretaris-generaal van het Indonesische Ministerie van Bosbouw. We nodigden hem uit om de relevante autoriteiten te mobiliseren om de wettelijkheid van de lading van het schip te onderzoeken en de vernietiging van de oerbossen te stoppen."

"Nochtans raakt dit probleem niet enkel Indonesië", zegt Campbell. "De internationale gemeenschap heeft de komende twee weken een eerste kans om landen in de regio te helpen die gelijkaardige problemen ervaren, en dit door beslissingen te nemen die voor de bossen een echte oplossing betekenen."

Deze actie maakt deel uit van een Greenpeace-campagne om de crisis van bossen en oceanen in de regio van de Asia-Pacific onder de aandacht te brengen van de hele wereld. In de aanloop naar de Summit for Life on Earth (de vergadering inzake het VN-verdrag over biologische diversiteit) die volgende week van start gaat in Maleisië, roept Greenpeace de overheden op om over de hele wereld onmiddellijk een uitgebreid netwerk van beschermde gebieden op te zetten, en dit ook effectief te beschermen.

"De tropische regenwouden in deze regio hebben allemaal te maken met problemen van illegale houtkap en roofbouw.

De orang-oetans staan op de rand van uitsterving en de belangrijkste reden daarvoor is de vernietiging van hun natuurlijke habitat. Zelfs in de nationale parken in Indonesië zijn deze bedreigde dieren niet veilig voor de illegale houtkappers. Volgens de huidige schattingen van de Indonesische regering is vrijwel 90% van de houtkap in Indonesië illegaal.

Notes: Indonesische activisten van WALHI en Forest Watch Indonesia vergezellen het Greenpeace-schip samen met internationale media. De Rainbow Warrior heeft een internationale bemanning aan boord met vertegenwoordigers van houtproducerende landen uit de regio - Indonesië en Papoua Nieuw Guinea; evenals vertegenwoordigers uit houtimporterende landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Australië, Nieuw-Zeeland, Italië, Spanje, India en de VS.

Onderwerpen