Greenpeace voert actie in steenkoolcentrale van Ruien

Greenpeace veroordeelt vervallen elektriciteitsproductie

Persbericht - 23 oktober, 2006
Greenpeace onderneemt vandaag een protestactie in desteenkoolcentrale van Ruien. België kan de buitenwereld niet langer voorhouden de klimaatverandering te willen bestrijden en tegelijk doorgaan met de prodcutie van elektriciteit in verouderde en inefficiënte steenkoolcentrales.Met haar aanwezigheid op de site wil Greenpeace iedereen eraan herinneren dat elektriciteitsproductie op basis van steenkool compleet achterhaald is en 10% van de totale CO2-uitstoot vertegenwoordigt (1).

Protestactie bij de steenkoolcentrale van Ruien. Greenpeace wil aantonen dat het absurd is elektriciteiti te produceren op basis van steenkool als men de klimaatverandering wil tegengaan. Een twintigtal actievoerders op het domein van de centrale herinnert eraan dat de ouderwetse technologie verantwoordelijk is voor 10% van onze CO2-uitstoot.

Greenpeace hoopt dat de overheid eindelijk begrijpt dat de zeven Belgische steenkoolcentrales zo snel mogelijk gesloten moeten worden. Het klimaat kan enkel beschermd worden door over te schakelen op propere en hernieuwbare energie en door het potentieel aan energie-efficiëntie ten volle te benutten, zowel aan de vraag- als aan de prodcutiezijde.

In België zijn er 7 steenkoolcentrales die allemaal van Electrabel zijn. Naast Ruien, zijn er nog drie steenkoolcentrales in Vlaanderen (Mol, Rodenhuize, Langerlo) en drie in Wallonië (Amercoeur, Awirs en Monceau). Volgens de meest recente cijfers (2001) hebben deze centrales samen een CO2-uitstoot van 12.800.000 ton.(2)

In 2005 was de centrale van Ruien goed voor 2,7 miljoen ton CO2-uitstoot terwijl ze slechts 4% van de Belgische elektriciteit produceert. In deze steenkoolcentrale combineert Electrabel de verbranding van vervuilende steenkool (3) en de verbranding van biomassa zoals olijfpulp en houtsnippers. Electrabel bestempelt deze centrale daarom graag als "milieuvriendelijk". Alleen vertegenwoordigt de verbranding van organische stoffen slechts 2% van de totale brandstof. En Ruien is geen uitzondering.

In het merendeel van de steenkoolcentrales van hetzelfde type combineert Electrabel de verbranding van steenkool en biomassa om te voorkomen dat de centrales uit de markt geprijsd zouden worden op basis van hun CO2-uitstoot.

"De verbranding van steenkool en biomassa in de bestaande steenkoolcentrales is problematisch op twee vlakken," voegt Karen Janssens, verantwoordelijke voor de klimaat- en energiecampagne bij Greenpeace, toe. "Door ook biomassa te verbranden, profiteert Electrabel van de geldende wetgeving voor het bekomen van groenestroomcertificaten.(4) Door een gedeelte van de stroom uit deze centrale als groen te verkopen, wordt de economische levensduur van de centrales verlengd. Daarnaast is de verbranding van biomassa in oude en inefficiënte centrales een enorme verspilling van organische stoffen. In Ruien worden houtsnippers verbrand aan een rendement van nauwelijks 35%. Dezelfde biomassa verbranden in een warmtekrachtkoppelingcentrale zou een rendement opbrengen van 85%." (5) De bouw van echt propere hernieuwbare centrales wordt zo ook uitgesteld.

In juni 2006 heeft Greenpeace een energiescenario overhandigd aan de ministers bevoegd voor leefmilieu en energie op federaal en gewestniveau. Het energiescenario is gebaseerd op een betere beheersing van de elektriciteitsvraag en een heroriëntering van de energiebronnen. Steenkool- en kerncentrales moeten gesloten worden en voor de productie van elektriciteit moet er overgeschakeld worden op wind, water, zon en biomassa. (6)

Wendel Trio, campagnedirecteur bij Greenpeace: "Elektriciteitsproductie gebaseerd op steenkoolverbranding is volledig achterhaald. Door deze techniek nog steeds te gebruiken, wordt de opgang van propere en hernieuwbare technologieën afgeremd. Met het energiescenario hebben we aangetoond dat het haalbaar is de Belgische steenkoolcentrales gradueel te sluiten. Wij verwachten een politieke beslissing in die zin."

Naast de politieke wereld roept Greenpeace ook de individuele gebruikers op om voor hernieuwbare energie te kiezen. Daartoe heeft ze een gids uitgegeven over groene stroom. Met de gids wil Greenpeace elke gebruiker overtuigen dat hij/zij het verschil kan maken door bewust te kiezen voor groene stroom. De liberalisering van de elektriciteitsmarkt biedt hiervoor een opportuniteit. Daarnaast biedt de gids een handig klassement van producenten om die keuze te vergemakkelijken.

Een gids en klassement van elektriciteitsleveranciers zijn beschikbaar op www.greenpeace.org/groenestroom. Deze gids wordt tijdens de actie uitgedeeld ophet Marktplein in Ronse

Meer beelden van de actie op www.greenpeace.org/persbeelden

Notes: Gegevensvoor 2001 en voor alle sectoren samen (elektriciteit, transport,industrie en verwarming). Bronnen:European pollutant emission register beschikbaar op www.eper.cec.eu.intIdem(1)Steenkoolis een fossiele brandstof waarvan het koolstofgehalte het hoogst is.Per geproduceerde energie-eenheidstoten de steenkoolcentrales twee keer meer CO2 uit dan de gasturbinecentralesHet decreet van 17 juni 2000 houdende de organisatie van deelektriciteitsmarkt (`het elektriciteitsdecreet´, BS 22/09/2000) verplichtalle elektriciteitsleveranciers om jaarlijks een bepaalde hoeveelheidgroenestroomcertificaten voor te leggen. Groenestroomcertificaten (GSC) zijneen bewijs van elektriciteitsproductie op basis van hernieuwbareenergiebronnen. De doelstelling bedraagt 1,2% van deelektriciteitsleveringen in 2003 en stijgt tot 6% in 2010. Electrabelkrijgt - enkel in Vlaanderen - GSC voor de bijstook van biomassa in hunsteenkoolcentrales. Ze kunnen deze GSC gebruiken om aan hun eigencertificatenverplichting te voldoen of ze desgewenst op de markt verkopen.www.cogenvlaanderen.beHet energiescenario en de samenvatting ervan zijn terug te vinden ophttp://www.greenpeace.org/belgium/nl/press/reports/BE-energierevolutie-samenvatting

Onderwerpen