Groene lat kan -en moet- hoger voor autobouwers

Studie toont dat de 3-liter auto norm kan worden tegen 2020

Persbericht - 31 mei, 2010
De Europese industrie-ministers bereiden zich voor om volgende week een Europese strategie over propere en energie-efficiënte voertuigen overeen te komen (1). Greenpeace roept hen op om het meest effectieve middel hiertoe – de EU-norm voor energie-efficiënte personenwagens – te versterken. Een nieuwe studie, door Greenpeace besteld, toont dat dit haalbaar is.

De studie, uitgevoerd door het Britse Centre for Automotive Industry Research (CAIR), stippelt vier verschillende scenario's uit om in 2020 van de 3-liter auto (80g CO2/km of 0,3 kWh/km) de norm te maken. De scenario's omvatten een stijging van het aantal hybride en elektrische auto's en een verschuiving naar auto's met lagere vermogens en naar kleinere auto's (2). Belangrijkste conclusie is dat niet alleen op technologie gemikt mag worden – laat staan op één enkele technologie – en dat grotere reducties ook mogelijk zijn via bijvoorbeeld een andere marktmix of mindere prestaties.

“De studie wijst er ook op dat lagere prestaties – vermogen, snelheid, acceleratie - een voorwaarde kunnen zijn voor de succesvolle intrede van elektrische wagens op de markt. Hoe hoger de prestaties van een elektrische auto, hoe groter zijn verbruik en dus de facto hoe lager zijn bereik met een geladen batterij”, zegt Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke Transport & Klimaat bij Greenpeace België.

De huidige EU-norm werd goedgekeurd in 2009, en legde voor 2015 een gemiddelde doelstelling van 130g CO2/km voor nieuwe auto's vast, en 95g CO2/km tegen 2020 (3). Recente ontwikkelingen wijzen er echter op dat – ondanks wat autobouwers beweren – een snellere vooruitgang naar zuinigere auto's mogelijk is. Tegen eind 2009 waren er al verschillende modellen op de markt die volgens de testcyclus minder dan 120g CO2/km uitstootten waaronder ook middel-grote modellen (4). De eerste elektrische auto's voor de Europese markt werden ook al aangekondigd.

Om dit momentum te verzilveren, moet de EU een strengere doelstelling van 80g CO2/km tegen 2020 en 50g CO2/km tegen 2030 overwegen in haar strategie. “De Europese industrie-ministers hebben gelijk om het ontwikkelen van energiezuinige auto's te zien als een manier om de Europese autosector competitief te houden. Ze moeten inzien dat het belangrijkste middel om dit waar te maken bestaat uit een ambitieuze wetgeving. Ambitieuze doelstellingen voor energie-efficiëntie zullen de sector helpen om tegelijkertijd competitief te blijven én haar CO2-voetafdruk te verlagen”, besluit Joeri Thijs.

Het Belgische EU-voorzitterschap moet hierin vanaf juli het voortouw nemen. Om klimaatchaos te voorkomen, is een daling van de uitstoot in de transportsector immers absoluut noodzakelijk. Transport is in de EU de enige sector waarin de emissies nog steeds toenemen, en dit gaat ten koste van inspanningen in andere sectoren (5). Naast veel energie-efficiëntere auto's zal ook het volume van het verkeer moeten dalen.

Voetnoten

(1) “A European strategy on clean and energy efficient vehicles” (COM(2010)186 final) van 28 april 2010.

(2) Wells, P. et al (2010) Lowering the bar: options for the automotive industry to achieve 80g/km CO2 by 2020 in Europe: www.greenpeace.org/eu-unit/press-centre/reports.

Zie ook de bijgevoegde Greenpeace-briefing in het Nederlands - later vandaag op www.greenpeace.be

(3) Regelgeving (EC) No 443/2009 van 23 april 2009

(4) Zoals de BMW 320d ES/SE Efficient Dynamics, Peugeot 308 1.6 HDi en Renault Megane 1.5 dCi.

(5) De uitstoot van de transportsector blijft stijgen. In 2007 was transport verantwoordelijk voor 28% van de totale uitstoot in de EU. Personenwagens zijn verantwoordelijk voor de helft hiervan. Zie EEA (2010) Towards a resource-efficient transport system. TERM 2009: indicators tracking transport and environment in the European Union.

Onderwerpen