Investeren in hernieuwbare energie veel goedkoper dan toekomst met fossiele brandstoffen

Nieuw Greenpeacerapport spreekt conclusies Commissie 2030 tegen

Persbericht - 6 juli, 2007
Vandaag publiceert Greenpeace samen met de European Renewable Energy Council (EREC) het rapport 'Future Investment - A sustainable Investment Plan for the power sector to save the climate' (1). Het rapport toont aan dat we 70% hiernieuwbare energie nodig hebben om de CO2-uitstoot in de elektriciteitssector met 60% te verminderen tegen 2050. Hiervoor moet er jaarlijks gemiddeld 22 miljard dollar extra geïnvesteerd worden. Deze investering wordt ruimschoots gecompenseerd door een besparing op de brandstofkost (steenkool, gas en olie) voor fossiele electriciteitscentrales in een referentiescenario (2). De besparing op brandstof in het energierevolutiescenario ten opzichte van het referentiescenario bedraagt gemiddeld 202 miljard dollar per jaar.

Het rapport geeft meteen een sterkeconomisch argument voor een verschuiving van globale investeringenin vervuilende en onveilige energie-opwekking (steenkool enkernenergie) naar hernieuwbare energie (met inbegrip van zonne- enwindenergie, waterkracht, geothermische energie en energie op basisvan biomassa) in de volgende 23 jaar. Het energie(r)evolutiescenariovan Greenpeace (2) heeft met dit rapport ook zijn financiëlegrondslag.

"Nu de klimaatcrisis wereldwijd op deagenda staat, wil Greenpeace aantonen dat hernieuwbare energie aanonze elektriciteitsbehoeften kan voldoen én dat we daarmeejaarlijks miljarden zullen besparen", zegt Karen Janssens, campagneverantwoordelijke klimaat en energie bij Greenpeace.

De energierevolutie zoals voorgesteldin het Greenpeacescenario heeft wereldwijd een extra jaarlijkseinvestering nodig van 22 miljard dollar. Door minder fossielebrandstoffen te gebruiken kan er 202 miljard dollar per jaar bespaardworden. Investeren in hernieuwbare energie is dus niet alleenecologisch maar ook economisch voordelig.

Volgens EREC was de globale markt voorwindmolens in 2006 goed voor 18 miljard euro en de hele sector voorhernieuwbare energie goed voor 50 miljard dollar. Volgens hetenergiescenario zou de markt van hernieuwbare energie zo'n 288miljard dollar vertegenwoordigen tegen 2030. "De sector vanhernieuwbare energie is klaar om in de energiebehoeften van de wereldte voorzien. Alleen het politiek beleid moet nog mee. Beslissingendie de volgende jaren genomen zullen worden, zullen hun impact hebbentot 2050. We zullen de klimaatcrisis alleen maar kunnen keren als dehernieuwbare kaart voluit getrokken wordt", zegt Oliver Schäfer,beleidsdirecteur bij EREC.

De conclusies van dit rapport bevatteneen duidelijke boodschap voor de Belgische regeringsonderhandelaars:nu investeren in hernieuwbare energie in plaats van in fossielebrandstoffen en kernenergie is de beste keuze voor het milieu en deeconomie. De investeringskost betaalt zichzelf dubbel en dik terugdoor besparingen op brandstofkosten. Daarmee spreekt dit rapport deconclusies van de Commissie 2030 tegen. Zij gaan er immers vanuit dateen uitstap uit de kernenergie en ontwikkeling van hernieuwbareenergie zeer duur zouden zijn. Dit rapport bewijst het tegendeel.

Notes: (1)Het volledig rapport is terug te vinden op www.greenpeace.org/belgium/nl/press/reports/future_investment(2)Het energie(r)evolutiescenario, gepubliceerd door Greenpeace stelt twee scenario’s voor: een business as usual-scenario (of ook referentiescenario) en een scenario voor een energierevolutie. Dat laatste scenario toont aan dat het mogelijk is om de CO2-uitstoot wereldwijd te halveren tegen 2050 mits doorgedreven maatregelen voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Bovendien wordt er uitgegaan van een wereldwijde kernuitstap. Het scenario is terug te vinden op www.greenpeace.org/belgium/nl/press/reports/energy_revolution