Klimaatverandering aanpakken betekent ook instellingen hervormen zoals Delcredere

Thailand: Belg neemt deel aan actie om bouw steenkoolcentrale - met Belgische steun - stop te zetten

Persbericht - 7 december, 2005
Jean-François Fauconnier neemt aan boord van de Rainbow Warrior deel aan de Aziatische tournee van Greenpeace rond 'schone' energie ('Clean Energy Tour'). Samen met een twintigtal andere activisten, afkomstig uit een twaalftal landen, voert hij actie aan de laadkranen van de steenkoolcentrale van Map Ta Phut in Thailand. Ook op het Aziatische continent is het hoog tijd om over te schakelen op schone energiebronnen. Greenpeace wil met deze spectaculaire actie de Thaise overheid daarop wijzen. Jean-François Fauconnier betreurt eveneens de rol die België – via de exportverzekering toegekend door de Nationale Delcrederedienst aan de Belgische baggermaatschappij Jan De Nul – gespeeld heeft bij het ontsluiten van de toegang tot deze centrale.

Actie aan de laadkranen van de steenkoolcentrale van Map Ta Phut in Thailand

In oktober 2005 vonden er in het federale Parlement hoorzittingenplaats over de hervorming van Delcredere. Twee vertegenwoordigers uitThailand werden uitgenodigd als gastspreker en uitten er hunbekommernissen over deze steenkoolcentrale van maar liefst 1.347 MW.Voor het klimaat is steenkool nefast want het is veruit de meestvervuilende brandstof. Op haar eentje zal de steenkoolcentrale van MapTa Phut de CO2-uitstoot van Thailand met 7% verhogen. Eenonaanvaardbare situatie in het Kyoto-tijdperk. Ook op lokaal vlak zijnde gevolgen groot: de kuststreek heeft af te rekenen met erosie, en degezondheid van lokale bevolking leidt onder de vervuilende gassen diede centrale produceert.

In het federaal parlement liggen enkele wetsvoorstellen over dehervorming van Delcredere ter discussie (1). De wetsvoorstellen vragendat onze nationale kredietverzekeraar ecologische en sociale criteriamee in overweging zou nemen bij het beoordelen van te steunen projecten(2).

"De eerste onderhandelingen over de tweede fase van Kyoto (ná 2012)worden op 9 december afgerond in Montréal. Het is essentieel dat degeïndustrialiseerde landen begrijpen dat ze een dubbeleverantwoordelijkheid dragen", stelt Jean-François Fauconnier vanuitThailand. "Zij moeten zich engageren om de uitstoot van broeikasgassenin eigen land drastisch te verminderen, maar ze moeten ook ophouden methet steunen van vervuilende projecten in het buitenland. Dat laatstegebeurt via kredietverzekeraars zoals Delcredere of via internationalefinanciële instellingen."

In januari 2005 publiceerde Greenpeace "Het exporteren van devervuiling: de verborgen zijde van het Belgische klimaatbeleid". Hetrapport toont aan dat, door de steun die Delcredere aanmilieuvervuilende projecten toekent, België buiten zijn landsgrenzenbijdraagt aan een twintig keer hogere uitstoot van broeikasgassen danhet in eigen land bespaart.

"Een geloofwaardige strijd tegen de klimaatverandering, betekent ook demoed hebben om onze eigen instellingen te hervormen. Het potentieelvoor hernieuwbare energie is immens, zowel in Azië als in Europa. Deschone vormen van energie behoren te profiteren van de internationalegeldstromen, en niet de vervuilende energiebronnen zoals steenkool enolie", besluit Jean- François Fauconnier.

Het vlaggenschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior, is op tournee doorAzië. Doel van de tocht is het documenteren van de impact van deklimaatverandering op het Aziatische continent én aantonen dat er heelwat potentieel is aan hernieuwbare energie, zoals wind en biomassa. Debouw van de steenkoolcentrale in Map Ta Phut gaat in tegen dergelijkeduurzame ontwikkeling, daarom vraagt Greenpeace het stopzetten van debouw van deze vervuilende centrale.

Notes:

1) Wetsvoorstellen ingediend door sp.a, Ecolo en CD&V;

2) In oktober hebben vier organisaties (Greenpeace, Forum Voor Vredesactie, Proyecto Gato en Netwerk Vlaanderen) een rechtszaak gelanceerd om de werking van Delcredere transparanter te maken.

3) Rapport beschikbaar via: http://www.greenpeace.org/raw/content/belgium/nl/press/reports/het-exporteren-van-de-vervuili.pdf

4) Het Rapport bevat volgende vergelijking: België engageerde zich om zijn uitstoot met 54, 86 ton CO2-equivalent te verminderen. Sinds de ondertekening van het Kyoto Protocol (1997) zijn de projecten, gesteund door Delcredere, samen goed voor een uitstoot van meer dan 1.324, 1 miljoen ton CO2 tijdens hun levensduur.

Onderwerpen