Greenpeace bundelt eisen voor verkiezingen in memorandum

Een ambitieus klimaatbeleid is broodnodig

Persbericht - 3 april, 2007
Brussel, 2 april 2007. Een nationaal klimaatactieplan, een minister bevoegd voor klimaat, ambitieuze doelstellingen inzake energiebesparing en hernieuwbare energie, een belasting op uitstoot van broeikasgassen en de definitieve sluiting van de kerncentrales. Het zijn enkele van de aanbevelingen die Greenpeace graag zou terugzien in het volgende regeerakkoord.

Uitnodiging Verkiezingsdebat - 3 april 2007

Deze week vergadert het klimaatpanelvan de VN (IPCC) in Brussel. Doel is tegen het einde van de week haartweede rapport over de klimaatverandering klaar te hebben. Dat zalfocussen op de impact van de klimaatverandering. Daaruit zal nog maares blijken dat de uitstoot van broeikasgassen drastisch naar benedenmoet om zo de globale stijging van de temperatuur onder de 2 gradenCelsius te houden.

Politiekeeisen van Greenpeace

De IPCC-vergadering is de idealegelegenheid voor Greenpeace om haar memorandum voor de federaleverkiezingen te lanceren. In haar memorandum schuift Greenpeace 8eisen naar voor met betrekking tot de klimaatverandering. (1) In lijnmet de uitkomst van de voorbije Europese top verwacht Greenpeace dathet nieuwe regeerakkoord duidelijke en ambitieuze doelstellingen voorhet klimaat bevat.

Zo eist Greenpeace een vermindering vande Belgische uitstoot van broeikasgassen met 30% tegen 2020 en met80% tegen 2050, een energiebesparing van 2% per jaar tijdens dekomende legislatuur en 15% hernieuwbare energie in België tegen2020. De uitstoot van broeikasgassen moet belast worden enenergieverslindende wagens moeten verdwijnen. De wet op dekernuitstap moet herbevestigd en uitgevoerd worden. Ook de ontbossingwereldwijd - goed voor 18% van de totale uitstoot vanbroeikasgassen - moet België mee helpen tegengaan. De strijdtegen de klimaatverandering is complex. Een klimaatminister zal in devolgende regering dan ook broodnodig zijn. Hij of zij moet deklimaatinspanningen van alle federale ministers aansturen en desamenwerking tussen het federale niveau en de gewesten coördineren.

Reactiespolitieke partijen

Met dit memorandum wil Greenpeace ookde dialoog aangaan met alle partijen die de opwarming van de aardewillen bestrijden. En wil Greenpeace de kiezer informeren over hetstandpunt van de verschillende partijen. Daartoe werd een specialewebsite in het leven geroepen: www.greenpeace.org/verkiezingen07.Op deze website worden de standpunten van elke partij op elke eis uithet memorandum weergegeven. Hierbij alvast een kort overzicht van deeerste reacties.

CD&V pleit voor eenambitieuze en realistische doelstelling voor het Belgisch aandeelvan de Europese uitstootreducties. Daarnaast pleit de partijondermeer voor een efficiënter klimaatbeleid waarvoor verderestappen in de federalisering van het energiebeleid nodig zijn.

Groen! ondersteunt voluit dedoelstelling om de uitstoot van broeikasgassen met 30% te verminderentegen 2020. Daarnaast pleit de partij ondermeer voor een echteklimaatwet met controleerbare jaarlijkse doelstellingen.

N-VA onderschrijft zondervoorbehoud de doelstelling om tegen 2020 de uitstoot vanbroeikasgassen in België met 30% te verminderen. Daarnaast pleitde partij ondermeer voor een besparing op energieverbruik met 2% perjaar in de komende legislatuur.

Open Vld zal haar standpuntvastleggen op een interne studiedag in de tweede helft van april.

sp.a ondersteunt de doelstellingom in Europa de uitstoot van broeikasgassen met minstens 30% tereduceren tegen 2020. Daarnaast pleit de partij ondermeer voor eenambitieus programma voor e-novatie (energie-renovatie) in hetbestaande woningenpark.

Spirit is er zeker van dat deuitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met om en bij de 30% kandalen. Daarnaast pleit de partij ondermeer voor een nieuw Europeesverdrag - EURONEW - dat het onderzoek en de financiering vanhernieuwbare energieproductie in Europa moet verstevigen.

Debat met Vera Dua, Kris Peeters, Bart Martens en Patrik Vankrunkelsven

Op dinsdag 3 april organiseertGreenpeace een debat tussen Vera Dua van Groen!, Kris Peeters vanCD&V, Frank Vandenbroucke van sp.a en Patrik Vankrunkselsven vanOpen Vld.

Dit debat vindt plaats in de Polakzaalvan het Internationaal Perscentrum (het IPC in de RésidencePalace). (2)

Vanaf vandaag zijn de reacties enstandpunten van alle partijen terug te vinden op www.greenpeace.org/verkiezingen07.In het Greenpeacemagazine (verspreid begin juni) wordt er eveneensuitgebreid verslag uitgebracht over het memorandum en de reacties vande partijen.

Naar www.greenpeace.org/verkiezingen07

Notes: (1) Het memorandum is beschikbaar via /belgium/Global/belgium/binaries/memorandum07_nl(2) Het debat vindt plaats op dinsdag 3 april in de Polakzaal van het Internationaal Perscentrum en start om 19.00 uur (einde voorzien om 20.30 uur). Inschrijven kan via de persdienst van Greenpeace of via

Onderwerpen