Regering geeft cadeau van 750 miljoen aan Suez-Electrabel

Persbericht - 4 oktober, 2008
De Ministerraad besliste gisteren om voor 2008 slechts 250 miljoen euro te recupereren van de minstens één miljard onterechte winsten die Suez-Electrabel elk jaar maakt. Hierdoor blijft de elektriciteitsmonopolist de Belgische markt als een melkkoe gebruiken om investeringen te financieren in vervuilende steenkool- en kerncentrales in het buitenland. Greenpeace eist een volledige en recuperatie van deze winsten op jaarlijkse basis zodat er geïnvesteerd kan worden in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.

De 250 miljoen zou door de regering op 1 december éénmalig uit het Synatom-fonds(1) gehaald worden, waarna Suez voor dit bedrag het fonds opnieuw moet aanvullen. De regering zal dit bedrag gebruiken voor investeringen en uitgaven in "het elektriciteitsdomein". Voor de volgende jaren bestaat er nog geen enkele regeling om de onrechtmatige winsten van Suez-Electrabel terug te vorderen.

Deze 250 miljoen staan in schril contrast met de gigantische onterechte winsten die Suez jaarlijks maakt. Deze winsten zijn een gevolg van de gebrekkige liberalisering van de elektriciteitsmarkt. De Belgische consument had al vóór de vrijmaking van de markt tussen 2001 en 2007 de dure kern- en steenkoolcentrales volledig gefinancierd via hoge tarieven, maar werd hiervoor niet gecompenseerd toen de markt openging. Daardoor beschikt Suez vandaag over een 'gratis' verworven productiepark en maakt jaarlijks een onterechte winst van minstens één miljard euro. Hiermee investeert Suez in vervuilende steenkool- en kernenergie in het buitenland.

Volgens Greenpeace moet minister Magnette in de eerste plaats volledige transparantie afdwingen in dit miljardendossier waarvan de boekhouding angstvallig geheim gehouden wordt. De regering moet ook een wetgevend kader creëren zodat de onrechtmatige winsten van Suez-Electrabel jaarlijks volledig gerecupereerd worden en er geïnvesteerd kan worden in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Zo kunnen de vervuilende en verouderde kern- en steenkoolcentrales in België ook sneller gesloten worden.

Greenpeace wil dat de regering een deel van de onrechtmatige winsten ter beschikking stelt van Belgische gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen.  gerichte sociale tariefmaatregelen, zou dat een structurele oplossing zijn voor de stijgende energiefactuur. Het volledig terugvorderen van de onrechtmatige winsten van Suez-Electrabel  zou dus een vierdubbele winst opleveren: een schoner milieu, een betere werkende markt, een lagere energiefactuur en meer tewerkstelling dankzij de nieuwe investeringen.

"Het Synatom-trucje van 250 miljoen moet verbergen dat deze regering niet aan één touw trekt om een einde te maken aan deze hold-up van de Belgische samenleving" zegt Jan Van de Putte van Greenpeace.  "Bij sommige ministers is het nog niet doorgedrongen dat de belangen van het Franse Suez niet gelijklopen met die van de Belgische samenleving. Het enige lichtpuntje is dat nu een bescheiden eerste stap gezet is waarmee de regering officieel erkent dat de Suez-monsterwinsten onterecht zijn."

Notes: (1) Synatom-Fonds: bevat de bijdragen van de kernexploitanten voor de ontmanteling van de kerncentrales en het beheer van de bestraalde splijtstoffen. Het fonds bedraagt ca. 5 miljard € en wordt gecontroleerd door de Commissie voor Nucleaire Voorzieningen.(2) Greenpeace heeft een procedure gestart om deze boekhouding (de besteding van de ontvangsten genoemd) van de CREG te bekomen, voorlopig zonder succes.