Vreedzaam protest tegen illegale oorlog onderdrukt

Na aankondiging verhoogde paraatheid Belgische politie. Forum voor Vredesactie en Greenpeace roepen op tot solidariteit

Persbericht - 7 maart, 2003
Brussel, 7 maart 2003 - Het Forum voor Vredesactie en Greenpeace reageren met verontwaardiging op de hardnekkigheid waarmee de Belgische regering vreedzaam protest tegen de oorlogsvoorbereidingen in de kiem wil smoren. Als reactie roepen ze havenarbeiders, spoorarbeiders, sluiswachters, luchtvaartpersoneel en politie op om over te gaan tot gerichte stakingsacties om de voorbereidingen van een illegale oorlog te belemmeren.

Volgend op de rondzendbrief van minister Duquesne van 22 februari 'Irak crisis - Beschermingsmaatregelen in België' werd vandaag aangekondigd dat er een verhoogde paraatheid van de politiediensten wordt gevergd vanwege de uitzonderlijke omstandigheden.

Wat het repressiebeleid van de regering betekent konden actievoerders reeds aan den lijve ondervinden. Vorig weekend werden bij een protestactie van het Forum 150 mensen preventief gearresteerd. Na een Greenpeace-actie op 17 februari werden 7 buitenlandse actievoerders uitgewezen. Negen actievoerders van het Forum komen maandag voor de rechter via een 'snelrechtprocedure'.

"Vreedzaam protest tegen de voorbereidingen van een illegale oorlog en oorlogsmisdaden is perfect legitiem" aldus Hans Lammerant van het Forum. "Iedere burger heeft niet alleen het recht om hiertegen te protesteren, maar zelfs de plicht onder de Neurenberg-principes en het internationaal recht. Met dit harde repressiebeleid dreigt de Belgische regering zich medeplichtig te maken aan oorlogsmisdaden van de VS en het VK op het ogenblik dat er een oorlog uitbreekt."

"Om ons effectief te kunnen verzetten tegen de flagrante overtredingen van

het internationaal humanitair recht is een brede solidariteit nodig" aldus Jan Vande Putte van Greenpeace. "Daarom roepen we havenarbeiders, spoorarbeiders, sluiswachters, luchtvaarpersoneel en politie op om over te gaan tot gerichte stakingsacties om de voorbereidingen van deze illegale oorlog te belemmeren. Aan de vakbonden vragen we om hiervoor op te roepen en de acties te ondersteunen."

België is het belangrijkste doorvoerland van Amerikaans militair materieel in Europa, zowel via de haven van Antwerpen, sporen en binnenvaart als via de luchthaven van Oostende. Het Forum voor Vredesactie en Greenpeace herinneren eraan dat een tweede protestdag zal plaatstvinden op 15 maart a.s.

Document :

* No War - Standpunt van Greenpeace : Verklaring van Greenpeace over een mogelijke oorlog met Irak.

Onderwerpen