Giftige kleding

Giftige kleding

70% van de rivieren, meren en waterreservoirs in China is vervuild. Greenpeace heeft verbanden gevonden tussen bepaalde kledingmerken, waaronder Nike, Adidas en H&M, en de textielfabrieken in China die gevaarlijke chemische producten in de rivieren lozen.

De textielindustrie is een sector die heel vaak werkt met chemische producten. De stoffen die worden gebruikt, variëren afhankelijk van het productiestadium van de kleding: van verven tot bedrukken of nabewerken. Het afvalwater uit die processen is vaak giftig en vormt een ernstige bedreiging voor de menselijke gezondheid, maar ook voor het milieu, want het vergiftigt kostbare waterlopen.

Schoon water: een fundamenteel mensenrecht

Schoon water is niet enkel een fundamenteel mensenrecht, het is ook de meest bedreigde natuurlijke rijkdom ter wereld. Een groot aantal mensen is afhankelijk van dit water om te drinken, voor de landbouw en ook voor voedselproducten als vis en schaaldieren.

Cocktail van giftige stoffen

Bij het onderzoeken van het afvalwater van een aantal textielfabrieken in China, stelde Greenpeace onder andere de aanwezigheid van alkylfenolen en perfluorkoolstoffen (PFC) vast. Die stoffen staan erom bekend dat ze de hormonenwerking verstoren en dat ze, zelfs in heel kleine doses, gevaarlijk kunnen zijn. Ze blijven heel lang aanwezig in het milieu en kunnen mogelijk schadelijke gevolgen hebben, omdat ze zich opstapelen in de voedselketen.

Wereldwijde vervuiling

Allerlei gevaarlijke chemische producten kunnen ook terechtkomen in onze oceanen, onze atmosfeer en onze voedselketen en zich opstapelen op plaatsen ver van waar ze zijn gebruikt. Ze kunnen zich opstapelen in het organisme van dieren, zoals vogels, vissen, walvissen, ijsberen en zelfs in moedermelk. Het probleem reikt dus veel verder dan China en de textielindustrie.

Wat we op dit moment nodig hebben, is een vernieuwend leiderschap van merken die een nieuwe, milieuvriendelijke productiewijze willen promoten en een eind willen maken aan de lozing van giftige stoffen in onze waterlopen. Het is mogelijk!

Onderwerpen