Арктика отново попадна под удара на петролните корпорации

През изминалата година станахме свидетели на безразсъдното сондиране в Арктика. SHELL, една от най-мащабните и най-мощните корпорации в света, бе водеща в тези начинания. Само че последвалите множеството провали я принудиха временно да прекрати програмата си за сондиране в Аляска. Но SHELL все още няма намерение да се оттегли от фронта. Вместо това подписа договор с Газпром и президентът на Русия – Владимир Путин, който без да се поколебае ги покани да сондират в руските територии на Арктика. Район, където корупцията е широко разпространена , а пък петролните компании до голяма степен не се регулират.

Руските територии на Арктика бързо се превръщат в ново бойно поле, където борбата за спасяване на Арктика е безмилостна...или печелим, или губим. Голям нефтен разлив, такъв като в Мексиканския залив – е почти неизбежен, докато петролните гиганти са допуснати да сондират там, поставяйки под огромна заплаха местните общности, както и популациите на белите мечки.

А най-голямата ирония е, че единствената причина, поради която Shell и Газпром могат да сондират там е, защото климатичните промени доведоха до разтопяването на ледената шапка. Те искат да сондират за горива, които всъщност са първопричината за топенето й. Това всъщност е един порочен кръг, който е време да прекъснем сега.

Първата крачка е да създадем движение, което е достатъчно мащабно и силно, за да се противопостави на най-мощните корпорации в света.

Само за 12 месеца движението „Спаси Арктика” ( Save the Arctic) се разрасна до 3 милиона души и така получихме гласност в коридорите на властта. Единствената причина, поради която Shell прекрати сондирането в Аляска бе, че осъзна че не може да сондира безопасно – а целият свят бе вперил очи в нея, така че не можеше да си позволи поредната грешка.

Ние можем да спечелим тази битка, но се нуждаем от подкрепата на милиони хора, за да теглим чертата в ледаи да стане ясно на Shell и останалите компании, че „Вие сте до тук”.

Присъедини се към движението „Спаси Арктика” и ни помогни да спрем Shell.