„Грийнпийс“ е независима световна кампанийна организация, която работи за промяна на нагласите и поведението на хората, за да защити и опази околната среда и насърчи мира като:

• предизвика енергийна революция за преодоляване на заплаха номер едно пред планетата ни: климатичните промени;

• защитава моретата и океаните ни от разточителния и разрушителен риболов, както и създава глобална мрежа от морски резервати;

• защита на световните древни гори, както и животните, растенията и хората, зависещи от тях;

• работа по въпроса за разоръжаване и мир чрез преодоляване на причините за конфликта и призоваване за премахване на всички ядрени оръжия;

• създаване на бъдеще, свободно от токсини с по-безопасни алтернативи на опасните химикали в продуктите и производството;

•провеждане на кампании за устойчиво развитие на селското стопанство, отхвърляйки геномодифицираните организми, защита на биоразнообразието и насърчаване на социално отговорното земеделие.

 

Greenpeace volunteers bring a life-like polar bear to Parliament Hill in Ottawa on the same day Canada begins its two year chairmanship of the Arctic Council. The polar bear stands by a banner reading Harper: Arctic drilling = spilling. The activity is carried out to call for more action to address climate change and curb the Arctic oil rush while the Arctic Council, an international forum set up to ensure the health and sustainability of the Arctic region, is meeting in Kiruna, Sweden.

 Основните ни ценности

Независимост: ние не приемаме финансова подкрепа от правителства, държавни и бизнес организации или политически партии, защото това  би компрометирало ценностите ни.

Свидетелстване: следваме квакерската традиция за свидетелство – философски и тактически. Целта на нашите мирни протести е да се увеличи осведомеността на обществото и гласа му да бъде чут от взимащите политически и икономически решения.

Ненасилствени преки действия: ние дълбоко вярваме, че насилието във всичките му форми е неморално и не постига никоя от целите си. „Грийнпийс“ предприема ненасилствени преки действия, за да осветлява извършени екологични престъпления и разкрива проблемите, свързани с околната среда. 

За да постигнем нашата мисия, ние нямаме постоянни съюзници или противници, а насърчаваме отворената и информирана дискусия за екологичния избор на обществото. Постигаме целите си чрез извършване на изследвания, лобиране и тиха дипломация, както и чрез привличане на широко обществено внимание и ненасилствени сблъсъци, за да се повдигне нивото и качеството на обществения дебат.

Ние вярваме, че борбата за запазване бъдещето на нашата планета не е заради нас самите. Тя е за теб. „Грийнпийс“ говори от името на близо 3 милиона привърженици и дарители по целия свят и насърчава още милиони хора да предприемат действия всеки ден. Заимствали сме името на нашия кораб „Войнът на дъгата“ (Rainbow Warrior) от легенда на северноамериканското индианско племе кри. Тя разказва за времена, когато алчността на хората отровила земята и племе от хора, известни като войни на дъгата се надигнали, за да я защитят.

Както един от най-дългите банери, които сме правили обобщава – Когато последното дърво бъде изсечено, последната река отровена и последната риба умъртвена, ще разберем, че не можем да се храним с пари...“

 

„Грийнпийс“ присъства в над 40 държави в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Тихоокеанския басейн. Има представителство и в България от 2011 г.

Един от основните ни партньори, с които работим още от 2005 г. е ЕС „За Земята“. Част сме от Коалиция за климата - България.

 

Соларизиране на хижа "Тъжа"

 

За да запази своята независимост, „Грийнпийс не приема дарения от правителства или корпорации, но разчита на вноски от привърженици и безвъзмездни средства, предоставени от фондации.

Категории
Етикети