Блог от Дженифър Морган

Всяка година, конференцията по сигурността в Мюнхен събира на едно място най-висшите, вземащи решения, за да дискутират критични проблеми засягащи международната сигурност.

Тази година, аз ще се присъединя към тях. И въпреки, че съм сигурна, че ще съм на различно мнение от повечето от участниците по много въпроси, ще покажа ясно, че „Грийнпийс“ не подкрепя идеята за сигурност, подкрепена от военна мощ, сигурна съм и в друго: По-голямата част от присъстващите ще се съгласят, че глобалните промени в климата са ключова заплаха за международната сигурност.

Със всичките си недостатъци, общността на работещите в разузнаването и военния бранш са доста гласни по отношение на заплахите съпровождащи глобалните промени в климата и са едни от първите които се подготвят за тях. Вече повече от десетилетие, военните сили на САЩ признават промените в климата като огромна заплаха за сигурността. Най-новата националната стратегия за сигурност издига проблемите свързани с промените в климата на най-високо ниво, наред със заплахи като тероризъм, икономически кризи и употребата на оръжия за масово унищожение.

(снимка)

Очаква се високопоставени представители на новата администрация на САЩ да присъстват на конференцията в Мюнхен, включително вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар към министерството на отбраната Джйемс Матис. Те ще насърчат ЕС да поемат повече отговорност спрямо собствената си сигурност. Съгласна съм, че това трябва да се случи. Но не както президента на САЩ, Доналд Тръмп и администрацията му изискват, чрез инвестиране на повече финанси в армията или чрез издигане на по-високи стени и по-силни огради. Напълно обратното.

Европа трябва да отговори на зова на САЩ за повишена отговорност с амбициозен проект за сигурност и мир, който да донесе значение и надежда на гражданите и хората около света.

(снимка)

ЕС все още е важен играч в международните отношения. Време е да използваме тази позиция за да наложим мир и незабавно да обърнем внимание на глобалните промени в климата, чрез икономика основана на чиста енергия, в глобален мащаб. Европа трябва да демонстрира лидерството си като принуди САЩ да живее в истинския свят и да обърне внимание на климатичните промени като заплаха за сигурността. Европа трябва да се превърне във водещ пример за нов тип просперитет, който не съществува на цената на околната среда и не е изграден на гърба на бедните.

Всъщност, ЕС трябва да създаде условия за мир като адресира основната причина за конфликти. Конфликтите винаги са сложни и „войните за ресурси“ не са нищо ново. Но гледайки днешните конфликти от Ирак, Украйна, Южен Судан, Източно-китайското море до Нигерия, ясно е, че достъпът, превозът и зависимостта от изкопаеми горива играе важна роля.

През 2003 Матис призова стратезите към министерството на отбраната да „ни освободят от примката на горивото.“ Тогава бе прав – и неговия призив сега е по-спешен от когато и да е било. Правителствата ни трябва да ни освободят от примката на изкопаемите горива. И да ни осигурят истинска сигурност. Имаме още много път пред себе си. Ако потърсите „политика за сигурността“ в Google изображения, изображенията които ще получите са на мъже в униформи, бойни самолети, огради и безкрайни тръби за петрол. Това което няма да намерите са ветрени турбини или фотоволтаични системи, материали за изолация или изолираща дограма. Но това са „оръжията“ които трябва да използваме, ако искаме да създадем един по-безопасен свят.

Залозите никога не са били по-високи. Доналд Тръмп обещава да задържи САЩ в ерата на изкопаемите горива, като удвои производството на петрол, газ и въглища. Въпреки, че той няма да успее да спре глобалната енергийна революция, бившия шеф на ExxonMobil, Тилърсон като държавен секретар, отваря вратите към един риск от „петроло-ценяща дипломация“, което може да забърза темповете на конфликтите около света и да доведе то катастрофални промени в климата.

(снимка)

Европа не бива да позволи това да се случи. Европейските лидери които ще присъстват на конференцията, дали ще е канцлера Меркел, президента на Европейския съвет Тъск, представителя на ЕС Mogherini, или министрите на външните работи Габриел, Ayrault или Джонсън – всички те трябва да кажат на Пенс и Матис в Мюнхен, че обсъжданията на трансатлантическите мерки за сигурност винаги трябва да включват и борбата срещу климатичните промени. И те трябва да са ясни и точни относно това, че ЕС ще изгради мир и сигурност чрез нова, енергийно чиста икономика.

(снимка)

В Мюнхен, Европейските лидери трябва да кажат на техните Американски посетители, че политиките на ЕС за развитие и международни отношения ще са водени от целта за 100% ВЕИ икономика, без въглеродни емисии до края на 2050 най-късно. Подобна ефикасна, децентрализирана и основана на ВЕИ икономика не само би донесла стабилност на Европа, но ще има и стабилизиращ ефект на световно ниво. В Мюнхен, ЕС трябва да се изправи и да покаже истинско лидерство и глобална отговорност. Аз ще бъда там, ще наблюдавам и ще назова лидерите, които се провалят на този тест за отговорност.