Блог от Каталин Родикс.

През зимата на 2017 г. получих обаждане от колега, свързано с малка общност във вътрешната част на Унгария, далеч от натоварените улици на Будапеща, която се нуждаеше от подкрепа. Лютеранска организация  тъкмо стартираше проект за хора с увреждания, даваща възможност за работа на хора, които имат много малко възможности в Унгария. Решихме да обединим сили.

Протест срещу нови закони засягащи академичната общност и НПО-тата, 9 април, 2017г.

Заедно с „Грийнпийс“ – Унгария, групата планира да направи достъпна екологична градина на територията на центъра.. Планираме и да започне да работи с мрежата от еко-фермери, която създадохме в страната. Нашите поддръжници ще ни помогнат да осигурим биологично отгледани растения и материали, нужни за процъфтяването на градината. Скоро повече от 100 човека с увреждания ще започнат работа в центъра, отглеждайки органична храна и разпространявайки идеята за устойчивото земеделие в страната.

Това е Унгария, която обичам и с която се гордея - амбициозна и включваща всички. Искам всички деца да имат възможността да израснат в общество, в което могат да имат куража да предприемат действия и да говорят за това, в което вярват. Към това се стремя. Всеки ден, граждански организации, малки и големи, работим усилено да направим тази страна по-безопасна, по-чиста, по-природно жива и богата.. Но всичко това, за което се борим, е в опасност, ако настоящото правителство продължи своя път.

70,000 души маршируват в Будапеща, Унгария. 9 април, 2017г.

Нов закон беше внесен в парламента, който заплашва да дискредитира, сплаши и подкопае дейността на неправителствения сектор. Цели да ни спре да говорим за нашите права да за чист въздух, вода, храна и природата, от която зависим. Законът цели да впише всяка група, която получава определено финансиране извън Унгария, като „чуждестранен агент“ и евентуално да ги свърже с пране на пари или тероризъм.

Този опит да се заклеймят неправителствените организации ще бъде в допълнение на вече съществуващи и напълно ненужни административни тежести. Ние вече сме абсолютно прозрачни с  нашите финанси и с източниците им.  Такъв заклеймяващ закон може да заглуши стотици надеждни организации, както и да е подведе стотици хиляди хора, за чието добро работим.

Протест в Будапеща. 9 април, 2017г.

Ако подкрепяте „Грийнпийс“, знаете че ние предизвикваме правителства и корпорации, когато застрашават въздуха ни, водата, почвата. Да говориш за нещата, които са от значение, е много важна част от живота на едно свободно общество. Застъпване за околната среда и за хората в неравностойно положение е голяма част от нашия принос към общностите, с които работим по целия свят.; също и голяма причина за това, че хората ни подкрепят финансово. Унгарското правителство дава сигнали, че иска да отслаби позициите на някои организации, които работят за благосъстоянието на хората и планетата. 

Каталин Родикс се обръща към протестиращите. Будапеща, 9 април, 2017г.

Днес, повече от 70 000 души се събраха пред парламента, за да  защитят правото си да говорят и мислят свободно и да подкрепят нашите общности без страх, сплашване или подозрение. Събрали сме се майки, бащи, братя, сестри, студенти, преподаватели, активисти – разнообразна група от всички сфери на живота.

Поканена съм на сцената, за да се изкажа. Чувствам се по-смирена и по-уверена от всякога. Ние никога няма да се оттеглим от защитата на нашите университети, организации и нашето свободно общество. Нека се застъпим заедно за един по-зелен и по-мирен свят. И по целия свят хората се застъпват за нас.

Будапеща, Унгария. 9 април, 2017г.

Каталин Родикс е координатор на кампанията „Устойчиво земеделие“ в „Грийнпийс“ – Унгария. Майка на 3 деца, баба на 5 внуци. Работи повече от 40 години за чиста и здрава планета, където всички деца да могат да живеят в безопасност.