Блог от: Louisa Casson, “Грийнпийс” - Великобритания

Превод: Илиян Почилеев

Пластмасовите бутилки са обичайна гледка в нашето ежедневие. Където и да отидете, дали в супермаркет или на ЖП гара, ще видите голям избор на бутилирана вода или безалкохолни напитки, които може да си закупите.

Но друга, твърде позната гледка са празни пластмасови бутилки по нашите улици, в нашите реки и по нашите плажове. Посредством вятъра или водните течения тези пластмасови бутилки лесно могат да се окажат и в нашите морета или дори океани.

Нашите системи за събиране и рециклиране просто не могат да се справят с нарастващия брой пластмасови бутилки, които се продават. Въпреки че те са изработени от един от най-лесните материали за рециклиране, само половината от пластмасовите бутилки, произведени в световен мащаб, се рециклират - с по-малко от 1 на 10 рециклирани в нови пластмасови бутилки.

В Обединеното кралство, това са 16 милиона пластмасови бутилки всеки ден, които не се рециклират!

Ето три начина да предприемете действия:

1. Кажете НЕ! на пластмасови бутилки за еднократна употреба! Можете да намалите пластмасовия си отпечатък, като носите бутилка за многократна употреба. Можете да я напълните безплатно с вода от чешмата, да спестите пари от бутилирана вода и да ограничите броя на изхвърляните бутилки, навреждащи на нашия океански живот.

2. Покажете подкрепата си за схеми за връщане на депозити. Тези схеми - където се връща малък депозит на пластмасова бутилка, когато тя се връща за повторна употреба или рециклиране - са в цял свят, като милиони хора ги използват. И те наистина работят! В някои части на САЩ, където схемите работят, броят на пластмасовите бутилки, които се изхвърлят на плажове, е спаднал с огромните 70%.

В момента шотландските политици разглеждат въвеждането на схемата, а министрите в Уестминстър са под натиск да последват примера - добавете името си към нашата петиция тук!

3. Кажи на приятелите си! Нуждаем се от рециклиране, за да се справим с пластмасови отпадъци, но в идеалния случай на първо място трябва да намалим броя на бутилките, които се произвеждат. Много хора нямат представа за степента на проблема с пластмасовото замърсяване на нашите морета и океани, а колкото повече хора се ангажират - толкова повече каузата има шанс.

Можете да споделите този видеоклип: