Преди няколко седмици преживях един от онези моменти, в които осъзнаваш, че има неща които абсолютно никога няма да направиш. Без значение колко исках да отида, без значение колко уважавах и, да, идеализирах шестте жени, които имаха психиката да го направят – знаех, че няма начин да изкача 310-метровия небостъргач в Лондон - “The Shard”. Коленете ми биха ме предали и почти сигурно бих била болна преди да достигна третия етаж. Така че моментът, в който достигам върха на най-високата сграда в Европа и развявам флага на ‘Спаси Арктика’ за световните медии ще трябва да си остане личната ми мечта за самочувствие.

Работя с Викто, една от изкатерилите “The Shard” и й казах точно как се чувствам. Тя отговори бързо и ясно: “Софи, не разбираш най-важното – всеки може да направи нещо, за да спаси Арктика.” Тя, разбира се, е напълно права. Най-важният въпрос е какво мога да направя АЗ.

И така се роди “Ice Ride”.

“Ice Ride” е световен ден за колоездене с цел защита на Арктика. “Ice Ride” дава възможност на всички хора да излязат на улицата и да покажат на петролната индустрия, че сме силно глобално движение, което няма да отстъпи и да й позволи да експлоатира Арктика за лична изгода.

Не всеки може да изкачи висока сграда или да окупира нефтен платформа, но всички ние можем се включим по наш собствен начин. Няма нищо по-просто от това да се включиш в “Ice Ride”. Всичко, което трябва да направиш е да се облечеш в снежно бяло и да скочиш на колелото!

Ще има събития навсякъде по света – от Индия до Чили, от Испания до Канада. Можеш да намериш информация за събитията близо до теб на savethearctic.org/iceride.

“Ice Ride” ще се състои през септември, когато топенето на ледовете е достигнало своя максимум. Това е времето от годината, когато липсата на лед на Арктика прави климатичните промени най-видими.

Въпреки това, има надежда. Историята ни учи, че движенията на гражданите могат да направят невъзможното възможно. Тираните падат, законите биват преобърнати, горите и океаните биват защитени, когато обикновени хора стоят заедно. Може да нямаме толкова много пари или така добре платени адвокати като Shell и Газпром, но имаме нещо, което те никога няма да имат – ние сме милиони.

Спасяването на Арктика ще бъде маратон, не спринт и “Ice Ride” ще бъде още една стъпка от епичното пътуване. Така че на 15 септември аз ще бъда на колелото си заедно с хиляди други, за да покажем нарастващата ни сила. Ще се присъедините ли към мен?

 

Превод: Васил Калов.