Блог от Ирина Бандрабур

В началото на този месец из цялата страна се състояха най-големите масови протести в Румъния от падането на комунизма през 1989 насам. Стотици хиляди излязоха в столицата Букурещ и всеки голям град в Румъния, за да протестират срещу наредба, която би декриминализирала злоупотребите с власт в обществените служби. След седмица на мирни протести, правителството оттегли въпросния закон.

Масовите протести в Букурещ.

Не всеки ден сме свидетели на мобилизация като тази, но се случва, когато залозите са високи. Предишните масови протести бяха предизвикани от мина, използваща цианиди в Роша Монтана (2013), проблеми, свързани с опазване на горите (2015) и, отново, корупцията, след ужасен пожар в нощен клуб, който можеше да се предотврати, ако отговорните за това бяха спазили закона (Colectiv, есента на 2015).

„Грийнпийс“-Румъния се присъединява към протестите срещу промени в закона за горите в Румъния през 2015.

„Грийнпийс“-Румъния се присъедини към протестиращите, защото вярвахме, че последствията от извънредната наредба щяха да засегнат работата ни, свързана с опазването на околната среда. Щеше индиректно да се позволи на компании да избират по-евтини и увреждащи околната среда алтернативи за проектите си, без страх от правни последици. Наскоро приетата заповед заплашваше също и вече ограничените проверки и предпазни мерки срещу екологични престъпления.

Причината стотици хиляди души толкова гласно да отхвърлят наредбата може да варира от един човек до следващия, но ние знаехме, че страната трябва да се изправи заедно срещу корупцията: в държава, която декриминализира корупцията, не съществува защита срещу екологични престъпления.

Мирни протести, творчество и солидарност – ключови думи за невижданите до сега протести в Румъния.

Тълпи из цяла Румъния се осмелиха да излязат и да протестират в мразовитото време. С творчество и хумор, изложени върху банерите си, те вдъхновиха много други да се присъединят и да добавят своите собствени – или дори да се завърнат от други държави, където те сега живеят, за да покажат солидарност. Заради натиска, упражнен от големия брой хора, които излязоха на улицата, за да протестират, правителството оттегли законовата мярка.

„Bear with us

Това е началото на една победа за демокрацията.

Всеки път, когато хората демонстрират срещу нещо, това служи за напомняне, че трябва да действаме заедно, за да защитим основните си права и, че имаме силата да променим несправедливи закони и действия. Живеем в трудни времена и здравето на планетата ни е на карта. Сега повече от всякога трябва да се обединим и да се борим, за да защитим планетата си от заплахите, поставени пред нас от глобалните промени в климата.

Протести бушуват из целия свят. Ако четеш това, и се чувстваш все едно всяка надежда е изгубена, спомни се, че някой, някъде, току-що осъзнава, че е време да действа и не губи надеждата си. Има прекалено много за губене. Ние се съпротивляваме и настояваме, че фактът, че някой притежава политическа власт, не му дава правото да злоупотребява с нея и/или да легализира злоупотреба с околната среда или каквато и да е злоупотреба. Свикнали сме с трудните битки и малко вероятните победи. По-силни сме заедно. Започни да действаш сега, включи се в местна група и изискай гласът ти да бъде чут.

Ирина Бандрабур е част от екипа на „Грийнпийс“-Румъния.