Преди около година и половина съдбата ме срещна с две страхотни момчета – Спасен и Джиги, за които храната вече беше заела централно място в живота им и по-специално - приготвянето ѝ. И двамата бяха готвачи, които мечтаеха да имат своя кухня и да могат да усетят свободата да приготвят храната, която те харесват, по начина, по който смятат, че е правилно. Много бързо определихме целта и решихме, че заедно ще сбъднем мечтите си - да направим уютно местенце, където храната наистина да е издигната в култ.

Цветна храна „Фабрика Дъга“

Снимка: Мария Герчева

Идеята беше да предлагаме „бърза храна“ (сандвичи, салати), която да се различава от обичайната такава по качество и начин на приготвяне. Тогава решихме да потърсим малки производители, които отглеждат стоката си със същата любов и внимание, с които ние я приготвяме. Оказа се обаче не толкова лесна задача, защото много от хората, които се стараят да произвеждат екологично чиста храна, всъщност нямат официално разрешение за това, а при работа като нашата, това е необходимо, другата пречка бе количеството. Всички знаем, че все още много малко хора отглеждат с внимание храната и при потребление като нашето, често това е проблем. Все пак осъществихме контакт и се докоснахме до уникална брънза от Родопите, сирене, зряло в овча кожа, сушен в Еленския балкан свински бут, бабек от Цалапица, много вкусни ягоди, малини от Вършец, подправки от Избеглии и какво ли още не.

Цветна храна „Фабрика Дъга“

Снимка: Мария Герчева

В днешно време, за съжаление, храната е вкарана в рамката на интереса на хора, които са я превърнали в масово производство с една единствена цел – печалба. Те често нехаят за качествата на продукта, който излиза под тяхната марка, да не говорим за отровите, които използват при обработката на почвите с ясното съзнание, че причиняват страховити, необратими последици на планетата, която в крайна сметка за нас е единствен дом днес. Време е вече да осъзнаем, че колкото по-внимателно се отнасяме със Земята, тя толкова по-внимателно ще се отнася с нас, хората. Тя е основния източник на прехрана за човечеството. Щетите, които ние, хората, ѝ нанасяме през последните няколко десетилетия са недопустими. Съдбата на Земята зависи от нашето поколение.

Цветна храна „Фабрика Дъга“

Снимка: Мария Герчева

Тъй като на този етап от живота си съм избрала града за свой дом, едно от нещата, които правя е да подбирам продуктите, които слагам, както вкъщи на масата, така и на масите на всички наши гости във Фабрика Дъга. Обещавам да продължим мисията на Фабрика Дъга да среща истинския продукт с градския човек, като много скоро възобновим традицията от миналата зима да организираме събития, на които да представяме български продукти от малки ферми, да месим пити, да правим ошав, с много любов и специално отношение.

Цветна храна „Фабрика Дъга“

Снимка: Мария Герчева

Мария Герчева е човекът, който стои зад проекта Фабрика Дъга. За нея, храната е нещо изключително важно, което ежедневно даряваме на тялото си. Енергия, от която всички ние се нуждаем, за да сме здрави и в добро настроение.