Да защитаваш дадена кауза над 18 години изисква постоянство и търпение. Толкова дълго вече продължава борбата на жителите на Окинава, японски остров, намиращ се на 3 часа със самолет южно от Токио. Разположен северно от Тропика на Рака, популярна туристическа дестинация и предлагащ змийско саке.

Жителите на Окинава са дълголетниците на Япония - най-голям брой хора на възраст над 100 години. Там ако си под 80 години, все още се считаш за млад. Очевидно са “дълголетници” и в своя протест срещу разширяването и строителството на американска военна база в красивия залив Оура, който се очаква да бъде запълнен със земна маса, за да могат да бъдат изградени две самолетни писти. Самият залив е красив, с разнообразен морски живот, пясъчни плажове и скални откъси в морето. 

Дом и на последните останали морски крави (dugongs), които обитават японски води, най-северният им ареал в района. Тези големи същества са тревопасни животни и доста плахи и срамежливи. Предполага се, че в района са останали 20 екземпляра, от които 3 са потвърдени. Останалата част от биоразнообразието е доста добре представена - 262 застрашени вида! На фона на природните дадености и протеста на местните жители, централното японско правителство отменя заповедта за анулиране разрешителното за строеж, издадена от местното правителство и дава зелена светлина за започването на строежа. Местният губернатор е спечелил последните избори в префектура Окинава с обещание да спре строежа на базата. Спирането се подкрепя от 80 % от жителите на острова. Японското правителство не се съобразява с нищо от това. Според договорка между САЩ и Япония, всички американски военни бази в Окинава, ще преминат под командването на японските сили през следващите години. Въпреки че първоначално ще се използва от военните сили на САЩ, строежът на новата база ще бъде финансиран от японските данъкоплатци.

Започва докарването на строителна техника и строителни материали, а местните жители са всяка сутрин там, на входа, за да се противопоставят на потъпкването на тяхната воля. Всяка сутрин в 6 часа те сядат мирно пред входа, хванати за ръце, за да не допуснат влизането на строителната техника. Само след два дни, японското правителство изпраща полиция за справяне с безредиците от Токио. Те всяка сутрин вдигат хората един по един и ги отстраняват. Някои са носени, други са влачени. Хората не се отказват. Следобед те правят своя протестен марш, вървейки по тротоара и пресичайки входа, пеят песни, вдигат плакати и скандират.

Лагерът им е там вече над 10 години и ще бъде там, докато не постигнат своите искания. Има обособен кът с книги, със снимки от годините, разказващи историята на борбата им. През деня се събират на разговори, всеки може да вземе микрофона и да каже какво мисли, какво чувства. Понякога свирят и пеят на китара, а също и на местния музикален инструмент - “саншин” (Sanshin)

Човек може само да се учи от такива хора - без агресия, но с постоянство и търпение, да защитават своите права. Има нужда от тях - за да запазят себе си; за да запазят морските крави.

По последна информация, местното правителство е завело съдебен иск срещу японското правителство с искане да се обяви за нищожно решението на Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма за отмяната на забраната за строителството. Губернаторът на Окинава е уверен в своята победа и в победата на жителите на Окинава.