Ранно утро, облачно с лек бриз, а ние сме в режим на готовност като спасителен екип за всяка приближаваща се бежанска лодка, която може да е в беда. И тогава... получаваме сигнала! Лодка е забелязана на изток от нас. Спасителни жилетки, палене на мотора и тръгваме.

Ан Йенсен управлява лодка риб (RHIB) покрай бреговете на Лесбос през декември 2015 г. като част от съвместната операция между „Лекари без граници” и „Грийнпийс”, за спасителни дейности за бедстващи бежански лодки. От началото на операцията през ноември двете организации са провели множество спасителни акции.

Ан Йенсен управлява лодка риб (RHIB) покрай бреговете на Лесбос през декември 2015 г. като част от съвместната операция между „Лекари без граници” и „Грийнпийс”, за спасителни дейности за бедстващи бежански лодки. От началото на операцията през ноември двете организации са провели множество спасителни акции.

С приближаването до малката, препълнена и нискокачествена гумена лодка (която в последствие се оказа, че пренася 52-ма сирийци), веднага успяхме да видим, че е готова да потъне. Трябваше да реагираме мигновено и само след няколко секунди вече помагахме за прехвърлянето на хората в нашата лодка.

Имаше бебета, деца, жени и мъже, но всеки един от тях успя да се качи безопасно на борда. „Всички ли са добре? Някой да е мокър или да му е студено?” бяха първите ни въпроси, докато междувременно им обяснявахме, че са в безопасност и ще им помогнем да изминат остатъка от пътя до Гърция.

По-късно на кея държах в прегръдките си една възрастна дама, докато тя плачеше -  от облекчение, но и от страх. Никога няма да забравя благодарността, която видях в очите ѝ. Всеки ден в Лесбос е такъв! Всеки ден бежанци правят опити да преминат морето и да стигнат до сигурността, да стигнат до Европа.

На тази група бежанци им е отнело 2 месеца ходене пеш, докато стигнат турския бряг. В Турция се налага да платят сериозна сума пари на контрабандисти, за да получат лодка, с която да прекосят Егейско море. Със себе си те носят само малки чанти с по няколко лични вещи в тях и все пак се справят!

Последният етап от тяхното пътуване към Европа е към своя край и те ще бъдат в безопасност. Нали?  

Европейският съюз, който се създава, за да бъдат овладяни последиците от Втората световна война, се гради върху основните ценности на човешко достойнство, справедливост, свобода, демокрация, човешки права и защита на малцинствата. Днес тези основни ценности сякаш са забравени.

Всеки ден стотици, понякога хиляди бежанци и мигранти пристигат по бреговете на Лесбос. Те напускат родните си места, за да избегнат войната и да защитят семействата си, но как биват посрещнати? Градят се стени, чиято роля се допълва от  засиления граничен контрол и те са принудени да останат в пренаселените лагери или да предпочетат зимния студ.

Съвсем скоро и за мой ужас, „моето” правителство в Дания поиска бежанците и мигрантите да предават своите последни лични вещи като средство за заплащане на престоя в лагерите с лоши условия. Как е възможно това да бъдат думи на политик, че дори и на човешко същество, и най-вече как е възможно отношението към други хора да бъде такова? Това ли наричаме човешко достойнство днес?

По-лошото е, че над 3700 души са загинали през 2015 година в опитите си да стигнат Европа. Средно това прави по 10 погубени човешки живота на ден. Но вместо да осигурява безопасно преминаване и да спасява животи, Европа засилва пограничния си контрол!

И все пак всеки ден на Лесбос трябва да се справяме с пристигащите от морето хора.
По професия съм мореплавател и най-важното нещо в работата ми е да осигурявам безопасност в морето, което означава и да спасявам всеки в нужда.

Но на Лесбос всеки ден има стотици хора в нужда и това се случва на прага на Европа! Безброй неправителствени организации и доброволчески групи провеждат  спасителните акции, които всъщност Европейският съюз би трябвало да прави!

Вярвам в европейските ценности, свободата, демокрацията и универсалните човешки права, които така ценим. Време е европейските лидери да се събудят и да си припомнят основните ценности и да се отнесат хуманно към онези, които все още се надяват в Европа да намерят своята безопасност.

Това е и причината, която ме доведе на остров Лесбос - надеждата за сигурност и по-добро бъдеще.

Ан Йенсен е една от 30-те задържани от руските власти през септември 2013 г. по време на мирен протест срещу нефтените сондажи в Арктика. Тя е освободена под гаранция през ноември и получава помилване през декември 2013 г. Работи за „Грийнпийс” от 3 години и половина.

Благодарим на Мирослава Илиева за превода.