За семената и хората

Страница - май 9, 2017
Пиер Дюду, екологичен фермер във Франция, ни разказва за създаването на къща за семена на земеделски производители

Магията на семената винаги ме е пленявала. Като дете обичах да гледам как бобовите зърна растат в градината, как извитото им стъбло нежно се показва на повърхността на земята, за да предизвика слънцето, как зърната се разтварят, за да се разгърнат във въздуха първите листа. Прекарвах часове съзерцавайки живота, който се разгръща пред очите ми.

Като фермер, семената винаги са били в основата на работата ми. Те са суровият материал на селското стопанство, както и на социалните връзки, като размяната е ключова характеристика на системата за семена на земеделските производители.

Размяната на семена е началната основополагаща идея на селското стопанство. Когато хората са преминали от събиране на храната към нейното земеделско производство, било е необходимо да селектират правилните семена, за да гарантират продоволствената си сигурност, както и воденето на заселнически начин на живот. Когато земеделието се превръща в нов източник на препитание, хората вече имат възможността да прекарват времето в извършване на други дейности, различни от ловуването или събирането на храна. Те започват да си създават условия за живеене. Историята на семената и историята на цивилизацията – нашата история – са тясно свързани. Когато решихме да  участваме в създаването на къща за семена на земеделски производители, целта ни беше да възстановим контрола над производството на семена и да предефинираме една социална организация, в която фермерите могат да произвеждат и да обменят това, което поддържа живота. Това движение се разраства. Дузини къщи за семена вече съществуват във Франция, както и в други държави. Възможно е да имате такава и във вашия регион.

Първоначално се бяхме организирали като фермери, а много бързо след това към нас се присъединиха и градинари.  Заедно определяхме методи на работа и споделяхме задачи. Производството, обучението и сортирането на семена вече са част от ежедневието ни. Този цялостен подход придава съгласуваност на малко мащабното земеделие.

Къщата за семена на земеделските производители ни даде шанс да възстановим необходимите знания и умения за производството на качествени и здравословни храни – хляб, сирене, плодове и зеленчуци. Вече отворихме нашите ферми за широката публика. Определихме наши собствени правила. Имаме все повече контрол над системата. Поставихме първия камък в построяването на един нов свят.

Утре, ще сме повече. Можем ли да разчитаме на вас?