ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА ЯДРЕНАТА ЕПОХА

 

„Грийнпийс“  винаги сме се борили – и ще продължаваме да се борим  усилено  срещу ядрената енергия,  защото тя носи неприемлив риск за околната среда и човечеството. Единственото решение е да се спре  експанзията на всякаква ядрена мощ и да бъдат изведени от употреба същесвуващите ядрени централи.

Имаме нужда от енергийна система, която да не води до промени в климата, основана на възобновяемата енергия и енергийна ефективност. Ядрените централи вече доставят  по-малко електроенергия в глобален план отколкото  възобновяемата енергия и този дял ще продължава да намалява през следващите години.             

 Независимо  какво ядрената индустрия ни представя, построяването на достатъчно  АЕЦ, за да се намалят емисиите на парникови газове би струвало милиони долари.  Това ще създаде десетки хиляди тона смъртоносни радиоактивни отпадъци, което може да допринесе за по нататъшно разпространение на ядрени оръжия.

Ядрената епоха започва през юли 1945 г.,  когато САЩ тестват ядрени бомби в близост до Аламогордо, Ню Мексико. Няколко години по късно, през 1953 г., президентът  Айзенхауър пуска в ход програмата „Атом за мир“  на фона на вълна от необуздан оптимизъм.

Но както знаем, няма нищо „миролюбиво“ около ядрената енергия. Повече от половин век след речта на Айзенхауър планетата остава с наследство от ядрени отпадъци.

 

"Грийнпийс" активно участва в кампанията срещу изграждането на АЕЦ "Белене" от 2004 г. насам.

Антиядрен блог на Грийнпийс доброволците 

Антиядрена кампания на Грийнпийс в световен мащаб.

 

Последни актуализации

 

Открито писмо относно решението за строеж на нов блок на АЕЦ „Козлодуй” 7

Съобщение за печата | март 30, 2015 в 14:35

Относно решението за строеж на нов блок на АЕЦ „Козлодуй” 7

Страданието във Фукушима продължава

Съобщение за печата | март 12, 2013 в 16:28

Токио, 19 февруари, 2013 г. - Последиците от ядрената катастрофа във Фукушима продължават за стотици хиляди жертви в Япония, все още лишени от справедливо обезщетение. Регулаторната система позволява на ядрената индустрия да избяга от отговорност...

Фукушима – 2 години след ядрената катастрофа

Съобщение за печата | март 12, 2013 в 13:54

Втората годишнина от ядрената катастрофа във Фукушима демонстрира факта, че празноти в регулаторната база са оставили стотици хиляди души в Япония в нужда. Хората, живеещи във всяка една страна, където има ядрени реактори, могат да се озоват в...

1 - 3 от 3 резултата