Бъдеще без въглищаВъзобновяема енергияАрктикаЧистота на въздуха

 

Никой не може да каже дали и доколко затоплянето на климата е „безопасно. Това, което знаем със сигурност, е че климатичните промени вече навреждат на хората и екосистемите. Действителните последици могат да се видят в топящите се ледници, изчезващия полярен лед, умиращите коралови рифове, повишаващи се морски нова, променящите се екосистеми и убийствените горещи вълни.

И не само учените наблюдават тези промени. Хората по целия свят вече страдат от последиците, причинени от климатичните промени. Но това е само началото. Ние вече изпитваме опасни климатични промени. Затова трябва да действаме, ако искаме да избегнем катастрофални климатични промени. И докато все още не всички регионални ефекти са добре познати, ето някои от най-вероятните ефекти в бъдеще, ако продължим да следваме сегашните тенденции:

Вероятни и ранни ефекти на малко до средно затопляне на климата:

  • Повишаване на морските нива в резултат на топенето на ледници;
  • Огромните количества CO2, отделени от разтапящия се пермафрост и умиращите гори;
  • По-висок риск от екстремни климатични събития като горещи вълни, засушавания и наводнения. Световните случаи на засушавания вече са се увеличили двойно за последните 30 години;
  • Сериозни въздействия на регионални ниво. В Европа например, преливанията на реките ще зачестят, а в крайбрежните райони ще се повиши рискът от наводнения, ерозия и загуба на територии;
  • Природни системи като ледници, коралови рифове, алпийски системи, тропически гори, прерии, пасища и други, ще бъдат сериозно застрашени;
  • Повишаване на съществуващите рискове за изчезване на видовете и загуба на биоразнообразието;
  • Независимо от мащаба на климатичните промени, развиващите се страни ще пострадат най-сериозно.

България също усеща последиците от климатичните промени. Като страна, която произвежда повече от 40% от електроенергията си от въглища, ние също допринасяме към глобалните емисии CO2 – както вече споменахме сред основните виновници за повишаване на глобалните температури.

„Грийнпийс“ - България активно работи в посока излизане на държавата от въглищната зависимост, в която се намира, и намаляване на въглеродните емисии и емисиите вредни вещества, отделяни от ТЕЦ. Като част от Коалиция за климата – България, ние участваме в разработването на политики и стратегии за защита на климата и справяне с последиците от климатичните промени. 

Като алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива, „Грийнпийс“ - България насърчава широкото навлизане на възобновяемите енергийни източници. Смятаме, че развитието на ВЕИ сектора в страната ни трябва да продължи в посока малки децентрализирани ВЕИ мощности (до 30 кВ), които да се въвеждат на ниво домакинство, малък бизнес и община.

 

информационни табла

 

Разбери повече за дейностите ни насочени срещу въглищния сектор за едно бъдеще без въглища

Разбери повече за кампанията ни за насърчаване на малки източници на възобновяема енергия

Разбери повече за кампанията ни за защита на Арктика