Соларни планини

Страница - декември 22, 2016
Хижа „Тъжа“ се намира на 1500 метра надморска височина в национален парк „Централен Балкан“. Двуетажната сграда е построена през 40-те на изцяло доброволчески начала.

Кръстена е на близката река, която дава името и на намиращото се в подножието на планината село. От него по черен път може да се качите до хижата. До красивата местност, може да се достигне и след двучасов преход от град Априлци. Централното разположение на  хижата и капацитетът ѝ от 60-70 души я прави често посещавана. От тук минава маршрутът Ком – Емине. Връх Ботев е на около 3,5 часа разстояние, връх Марагидик (Русалка) на час  и половина. Хижа „Тъжа“ е водоснабдена и електрифицирана. Близката река задвижва малка 3,5 кВ турбина, която осигурява ток през по-голяма част от годината. Отоплението е изцяло на дърва, закупени от НП „Централен Балкан“. Под стопанисването на туристическо дружество „Приста“-Русе хижата бива поетапно модернизирана. Старата дограма, която в един момент е позволявала на сняг да влиза в помещенията, е заменена с качествен стъклопакет с дървени профили. Осветлението е изцяло осигурено от LED тела, а от лятото на 2016 г. хижата има и нов метален покрив. По план, цялостно външно саниране на сградата и други подобрения ще  бъдат извършени през 2017-та година.

До скоро топлата вода в хижата се осигуряваше единствено от 200-литров бойлер, който се загрява от готварска печка на дърва. Освен завишения разход на твърдо гориво, поради малкия обем и липсата на изолация, водата бързо изстива. От октомври 2016 г. в хижа „Тъжа“ е инсталиран нов, 600-литров бойлер с допълнителна изолация, който се захранва от 7,5 кВ система от фотоволтаични панели, монтирани на покрива. Поради интегрираните иновативни решения и тройно по-големия обем на бойлера, новопоставената инсталация ще осигурява топла вода през цялото денонощие, единствено благодарение на слънчевата енергия. Това не само ще подобри комфорта на гостите на хижата, но и значително ще намали разхода на дърва. Проектът е реализиран благодарение на дългогодишното партньорство между „Грийнпийс“-България и туристическо дружество „Приста“-Русе. С помощта на „3К-Солар“ – Варна, х. „Тъжа“ се превърна в чудесен пример за енергийна независимост. Комбинирайки ползите за потребителя и околната среда, визията на „Грийнпийс“-България е да покаже, че хижите могат да разчитат изцяло на възобновяеми източници за енергийните си нужди и да намалят своя отпечатък върху природата.

Интервю с един соларен визионер

5 неща, заради които си заслужава да посетите хижа „Тъжа“

Слънчева хижа „Тъжа“