5 неща, заради които си заслужава да посетите хижа „Тъжа“

Страница - декември 22, 2016

1. Бум в строителството на хижи

Хижа „Тъжа“ е построена през 40-те години на XX век, като част от т.нар. бум в строежа на хижите в България. Според Сашо Попов, председател на туристическо дружество „Приста”, което стопанисва хижата, именно „тогава българинът открива планината като източник на приятни емоции, на здраве и на удоволствие”.

2. Хижа на един ден разстояние

Хижа „Тъжа“ е една от хижите, които са построени на разстояние един ден път една от друга, т.е. човек може да стигне от едната до другата с еднодневен преход. Построена е чрез работата и ентусиазма на доброволци в лицето на местните хора от двете страни на Балкана, които носят всички материали с коне, магарета и каруци, както и на гръб. Конструкцията е толкова добре направена, че към момента основите са автентични, като единствено е необходимо поправяне и подобряване на някои елементи.

3. Привлекателна за много туристи

Хижата е атрактивна от самото си създаване и до днес, заради доброто си местоположение. Особено посещавана е през социализма, когато има наситеност именно на планински походи. Предпоставка за високата посещаемост е не само доброто местоположение, но и природните дадености като впечатляваща панорама, богат растителен и животински свят. Все още може да се види ски влекът, който в момента не действа, но някога е работил на пълни обороти. 

4. Хижата през последните 15 години.

Кризата през 90-те затруднява стопанисването на хижата, затова Българският туристически съюз я дава на русенското дружество „Приста” през 2000-та година. От тогава до днес се прави постоянно преустройство на хижата, за да бъде все по-приятна и природосъобразна. Така от смяната на дограмата се стига и до цялостния ремонт на покрива, което малко по-късно води до…

5. Голям скок в енергийното осигуряване на хижата

От октомври 2016 г. хижата става една от малкото соларни хижи в България, благодарение на слънчевите панели по покрива, свързани с голям 600 л. бойлер. Така се пестят дърва за отопление и затопляне на вода. Освен чистата енергия от панелите, хижата използва електричество от близката река, което се произвежда чрез генератор с турбина. Така вместо както през миналия век да се прокарват кабели, които се късат от тежестта на снега и често оставят хижата на тъмно, днес тя използва възобновяеми източници и чиста енергия, за да задоволи енергийните си нужди.

 

 *Текст: Мирослава Иванова