Подкрепете устойчивото рибарство

Океанските риболовни зони, преди време пълни с живот, сега се свиват. Всъщност, над 60% от европейските рибни запаси са свръхексплоатирани. Просто има прекалено много унищожителни риболовни съдове, които ловят прекалено малко риба.

Междувременно, дребните рибари, които поколения наред ловят риба отговорно, сега са в реална опасност от загуба на работата и начина си на живот. Това заплашва бъдещето на рибите и моретата ни, както и хората, разчитащи на тях.

Както сегашните, така и предишните политики са в услуга на най-влиятелните и силни риболовни съдове, които хващат повече риба, отколкото съществуващите рибни запаси са в състояние да възстановят естествено. Тези съдове биват поддържани с парите на данъкоплатците, като така дребните, устойчиви рибари страдат от тази нечестна система. 

Artisanal fisherman in a small boat
© Greenpeace / Jorge Guerrero

Време е за истинска промяна. Тази пролет корабът на Грийнпийс ARCTIC SUNRISE и неговият екипаж се отправят на пътуване в подкрепа на добиващото все по-голяма популярност движение на дребното, устойчиво рибарство в Европа.

Тъй като Общата рибарска политика в Европа се преразглежда за пръв път от десетилетия насам, Грийнпийс работи с устойчиви рибари, за да направи така, че запазването на  рибните ни запаси и моретата ни да са в същината й.  Наскоро бяха предприети важни стъпки с исторически вот в Европейския парламент, за да се намали броят на рибарската флотилия в ЕС и да се насърчи дребното рибарство, което оказва минимален  ефект върху околната среда. Сега рибарските министри трябва да покажат политическо лидерство и да подкрепят вота.

 Присъедини се към нас и помогни на устойчивите рибари да се преборят за справедлив улов, който ще позволи на рибите да бъдат в морето.

Заедно можем да бъдем гласът, който ще допринесе за истинска промяна и спасяване на рибите, рибарите и всички, разчитащи на тях.

 

 

Последни актуализации

 

Няма намерени резултати.

Категории