Подкрепете устойчивото рибарство

Океанските риболовни зони, преди време пълни с живот, сега се свиват. Всъщност, над 60% от европейските рибни запаси са свръхексплоатирани. Просто има прекалено много унищожителни риболовни съдове, които ловят прекалено малко риба.

Междувременно, дребните рибари, които поколения наред ловят риба отговорно, сега са в реална опасност от загуба на работата и начина си на живот. Това заплашва бъдещето на рибите и моретата ни, както и хората, разчитащи на тях.

Както сегашните, така и предишните политики са в услуга на най-влиятелните и силни риболовни съдове, които хващат повече риба, отколкото съществуващите рибни запаси са в състояние да възстановят естествено. Тези съдове биват поддържани с парите на данъкоплатците, като така дребните, устойчиви рибари страдат от тази нечестна система. 

Artisanal fisherman in a small boat
© Greenpeace / Jorge Guerrero

Време е за истинска промяна. Тази пролет корабът на Грийнпийс ARCTIC SUNRISE и неговият екипаж се отправят на пътуване в подкрепа на добиващото все по-голяма популярност движение на дребното, устойчиво рибарство в Европа.

Тъй като Общата рибарска политика в Европа се преразглежда за пръв път от десетилетия насам, Грийнпийс работи с устойчиви рибари, за да направи така, че запазването на  рибните ни запаси и моретата ни да са в същината й.  Наскоро бяха предприети важни стъпки с исторически вот в Европейския парламент, за да се намали броят на рибарската флотилия в ЕС и да се насърчи дребното рибарство, което оказва минимален  ефект върху околната среда. Сега рибарските министри трябва да покажат политическо лидерство и да подкрепят вота.

 Присъедини се към нас и помогни на устойчивите рибари да се преборят за справедлив улов, който ще позволи на рибите да бъдат в морето.

Заедно можем да бъдем гласът, който ще допринесе за истинска промяна и спасяване на рибите, рибарите и всички, разчитащи на тях.

 

 

Последни актуализации

 

Европейският съюз се споразумя за възстановяването на рибните запаси

Съобщение за печата | май 30, 2013 в 18:14

Брюксел, 30 May 2013 – ЕС предприе огромна крачка напред след 2 години преговори. Компромис относно най-важните аспекти на реформата на Общата рибарска политика бе постигнат по време на късните нощни преговори, обявиха днес ирландския министър...

Над 100 000 души призовават Европейският съюз да подкрепи риболова с ниско...

Съобщение за печата | май 29, 2013 в 11:40

Брюксел, 29 май 2013 г. – Над 100 000 лодки в подкрепа на устойчивия риболов с ниско въздействие върху моретата, подписани от хора от цяла Европа, бяха доставени от „Грийнпийс” в Брюксел. Това се случи вторник вечерта със започването на последния...

Грийнпийс блокира испанското министерство по рибарство

Съобщение за печата | май 21, 2013 в 14:29

21.05.2013, Мадрид Активисти на „Грийнпийс” поставиха малка рибарска лодка на главния вход на министерството по земеделие и околна среда в Мадрид. Акцията е насочена към испанския министър Каньете, който не защитава интересите на дребномащабните...

Грийнпийс тръгва на корабно турне

Съобщение за печата | март 18, 2013 в 13:13

Констанца, Румъния, 18.03.2013г. – Корабът на „Грийнпийс” Arctic Sunrise започва днес своята обиколка в подкрепа на крайбрежните дребномащабни рибари с ниско въздействие върху околната среда. Това се случва в момент, когато преговорите за...

ARCTIC SUNRISE пристига в България

Съобщение за печата | март 12, 2013 в 16:50

Корабът, известен с кампанията за спасяването на Арктика, ще обиколи 9 европейски страни с цел да подкрепи устойчивото рибарство.

1 - 5 от 5 резултата

Категории