Подкрепете устойчивото рибарство

Океанските риболовни зони, преди време пълни с живот, сега се свиват. Всъщност, над 60% от европейските рибни запаси са свръхексплоатирани. Просто има прекалено много унищожителни риболовни съдове, които ловят прекалено малко риба.

Междувременно, дребните рибари, които поколения наред ловят риба отговорно, сега са в реална опасност от загуба на работата и начина си на живот. Това заплашва бъдещето на рибите и моретата ни, както и хората, разчитащи на тях.

Както сегашните, така и предишните политики са в услуга на най-влиятелните и силни риболовни съдове, които хващат повече риба, отколкото съществуващите рибни запаси са в състояние да възстановят естествено. Тези съдове биват поддържани с парите на данъкоплатците, като така дребните, устойчиви рибари страдат от тази нечестна система. 

Artisanal fisherman in a small boat
© Greenpeace / Jorge Guerrero

Време е за истинска промяна. Тази пролет корабът на Грийнпийс ARCTIC SUNRISE и неговият екипаж се отправят на пътуване в подкрепа на добиващото все по-голяма популярност движение на дребното, устойчиво рибарство в Европа.

Тъй като Общата рибарска политика в Европа се преразглежда за пръв път от десетилетия насам, Грийнпийс работи с устойчиви рибари, за да направи така, че запазването на  рибните ни запаси и моретата ни да са в същината й.  Наскоро бяха предприети важни стъпки с исторически вот в Европейския парламент, за да се намали броят на рибарската флотилия в ЕС и да се насърчи дребното рибарство, което оказва минимален  ефект върху околната среда. Сега рибарските министри трябва да покажат политическо лидерство и да подкрепят вота.

 Присъедини се към нас и помогни на устойчивите рибари да се преборят за справедлив улов, който ще позволи на рибите да бъдат в морето.

Заедно можем да бъдем гласът, който ще допринесе за истинска промяна и спасяване на рибите, рибарите и всички, разчитащи на тях.

 

 

Последни актуализации

 

Oт морето до рафта - рибарство за бъдещето

Видео | юни 5, 2013 в 12:39

С около 80% от рибните запази в беда, видовете, доведени до изчезване, както и екосистемите на ръба на пропастта, е време да обмислим как взимаме храната от нашите океани. Грийнпийс окуражава търговците да прочистят рафтовете си с морска храна.

Морски резервати - възстановяване на океаните

Видео | юни 4, 2013 в 17:42

Все повече научни доказателства демонстрират това, което от Грийнпийс казваме от дълго време насам: че установяването на големи мрежи от морски резервати, от които има спешна нужда за запазването на морските видове и техните хабитати, може да...

Капка в океана

Видео | юни 4, 2013 в 14:35

Кратък документален филм на Грийнпийс от 2005 г., очертаващ заплахите за нашите океани и какво може да бъде направено за да се възстанови техният баланс,

Окисляване

Видео | юни 4, 2013 в 11:49

Гигантски епруветки - или мезосреди – ще бъдат спуснати в арктическите води, за да се изследва влиянието на глобалното замърсяване с въглероден двуокис върху морската среда.

Arctic Sunrise в Адриатическо море

Видео | май 21, 2013 в 17:29

Екипажът на легендарния ледоразбивач почиства палубата в открито море.

1 - 5 от 9 резултата

Категории