Пресконференция "Заровените тайни на въглищата"

Видео | октомври 19, 2015

Анализът на „Грийнпийс“-България показва, че процентно делът на трите основни източника – битово отопление, ТЕЦ и горивни процеси в индустрията, се увеличава, макар през последните години общото количество на емисии живак, отделяни в атмосферния въздух в България намалява. Това е обезпокоителна тенденция, като се има предвид сериозни здравни щети, които излагането на живак причинява. Бебетата, децата и жените в детеродна възраст са най-уязвими от излагането на живак. Сред основните системи, които се засягат от токсичното действие на живака са нервна, имунна, репродуктивна и дихателна, а от органите – мозък, сърце, бъбреци, щитовидна жлеза.

Чрез горенето на въглища в ТЕЦ и битови условия, живакът, който се намира във въглищата, се отделя и попада във въздуха, водите и почвите. Веднъж попаднал в екосистемата, той се натрупва и остава там за дълго.

Допълнителна и подробна информация за вредите от живака и щетите, които въглищния сектор нанася върху почвите, можете да намерите в целия доклад „Заровените тайни на въглищата“.

Само за периода 2010 – 2013 г. в България са отделени над 3,3 тона живак, като около 1/3 от количеството е от ТЕЦ и битовото горене. Въглищните централи са един от основните източници на живак в природата. Натрупването на живак в околната среда застрашава както здравето на хората, така и природата. Въпреки сериозността на проблема, той остава скрит за обществото.

Не са намерени коментари Добавете коментар

Публикувайте коментар 

За да публикувате коментар трябва да сте влезли в профила си.