Писмо до мексиканския президент с искане за незабавен отказ от сеитбата на ГМО царевица

Свързана новина - май 14, 2013
ДО: Енрике Пеня Нието, Президент на Мексико; Копие до: Н. Пр. г-жа Исабел Барбара ТЕЙЕС РОСЕТЕ, Извънреден и пълномощен посланик на Мексико за България

Уважаеми г-н президент,

Чрез настоящото писмо бихме искали най-почтително да Ви помолим да извършите незабавен отказ на искането за разрешаване на сеитбата и търговията с геномодифицирана царевица в Мексико. Мексико е мястото, от което царевицата произхожда и е основен резервоар на царевични семена и сортове за планетата.

В момента 59 вида и хиляди разновидности на царевицата на нашата територия са застрашени от евентуално разрешаване на посеви на генетично модифицирана царевица в щатите Синалоа, Тамаулипас​​, Коауила, Чиуауа и Дуранго с търговска цел.

Всяко разрешаване на  геномодифицираните растения  в този център на произход и биоразбообразие, било то под формата на семена или като вносен индустриален продукт, представлява риск както за биологическото ни наследство, така и за културата на местното население и неговата хранителна независимост.

Съществуващите научни неясноти по отношение ефекта на геномодифицираните организми върху околната среда и здравето са достатъчни, за да се приложи принципът на предпазливост,  определен в ратифицирания от Мексико протокол от Картаген във връзка с биотехнологичната сигурност.

Поради тази причина, ние призоваваме мексиканското правителство да приложи този принцип, отхвърли сеитбата на геномодифицирана царевица и защити източника на произход, който представлява безценно и незаменимо генетично съкровище за човечеството.

 

София, 13.05.2013г.

С уважение,

Деница Петрова

Грийнпийс България