29 от задържаните защитници на Арктика вече са освободени под гаранция

Съобщение за печата - ноември 26, 2013
Амстердам, 25.11.2013 г – 29 от задържаните в Русия след мирния протест в защита на Арктика вече са освободени под гаранция. Единствено австралиецът Колин Ръсел остава в руски затвор.

 

Дима Литвинов (Швеция/САЩ) излиза от центъра за задържане в Санкт Петерсбург

„Надеждите ни остават с Колин и неговото семейство.  След като се събраха след освобождението си нашите приятели в Санкт Петербург обмениха истории, прегръдки, сълзи и опит – и потвърдиха решимостта си да защитават Арктика от нефтодобива. Все още всичко не е приключило – докато всичките 30 задържани не са свободни и обвиненията срещу тях – свалени.” – коментира Бен Айлиф от ‘”Грийнпийс Интърнешанъл”.

В петък, 22ри ноември  Международния Трибунал по морско дело (the International Tribunal for the law of the Sea (ITLOS) отсъди незабавното освобождаване на кораба „Арктик Сънрайс” и на 30те задържани – срещу залог от 3.6 милиона евро. Делото бе повдигнато от Холандия срещу Русия.

Въпреки , че Русия оспорва юрисдикцията на Трибунала, руският външен министър заяви, че ще разгледат решението и ще излазат с позиция. Холандския външен министър от своя страна заяви: „Ще продължим дискусиите с Русия докато намерим добър завършек на тази история”.бележки:
2. http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline/4B386118B88DE72A44257C2B00537563
3. http://nos.nl/artikel/578152-rusland-legt-vonnis-naast-zich-neer.html

 

Деница Петрова,