30 дни на несправедливост за задържаните 30 защитници на Арктика Акции на солидарност в 36 града по света

Съобщение за печата - октомври 19, 2013
18 октомври, София – В 30тия ден откакто 30те защитници на Арктика са в руски затвори над 10 000 души по света се включиха в акции, с които да изразят солидарността си с тях.

В България акции за солидарност се проведоха в София и Кърджали.  В София музикална джем сесия събра над 30 души, като имаше повече от 3 часа „free music for freedom”.

 

Днешните протести по света включват:

·         Протест в Тибет, в подножието на Еверест с активисти от Грийнпийс”- Източна Азия

·         В град Мексико протестиращите ще изградят затворническа клетка около паметника на Махатма Ганди

·         В Холандия бе изградена огромна клетка в центъра на Грйонинген, родното място на един от задържаните

·         В Бангкок  активисти написаха с цветя Free the Arctic 30 пред Храма на Изумрудения Буда, един от най-известните храмове в Тайланд

·         В Германия има 30-часово бдение от над 100 души, в допълнение към бдението за солидарност, което продължава пред руското посолство в Берлин от 19 септември насам

·         24-часово бдение има и на главния площад в Неапол, Италия – роден град на един от „арктическите 30”.

 

 

„Днес е 30-тия ден откакто нашия кораб бе завзет и нашите 30 приятели и колеги – арестувани. Те са обвинени в пиратство – абсурдно обвинение, което може да доведе до 15 години затвор.”- коментира Куми Найду, изпълнителния директор на „Грийнпийс Интернешанъл”

„Те се изправиха за всички нас – защитавайки крехката околна среда и климата, и сега ние трябва да застанем зад тях. Задържането им е атака срещу всеки един човек, който някога е искал да се бори за по-добро бъдеще за себе си и децата си. Сега тези 30 души са затворници на съвестта и ние всички сме отговорни за съдбата им.

„Грийнпийс не мисли, че е отвъд закона, но тези 30 смели мъже и жени не са пирати и обвиненията им са ясен опит да се възпре мирният протест. Тук сме днес да покажем солидарността си и да защитим правото на мирен протест. Настояваме те да бъдат незабавно освободени.” 

 

Миналият месец 28 активисти на „Грийнпийс”, видео-оператор и фотограф бяха обвинени в пиратство от руския съд, след като мирен протест срещу добива на нефт в Арктика на нефтена платформа на „Газпром” в Печорско море. Ако бъдат осъдени могат да получат присъда от 15 години затвор. Мурманският районен съд се разпореди 30те да бъдат задържани до 24ти ноември, докато трае разследването на руските власти. Адвокати обжалват задържането.

Широк спектър от политици и граждани отправиха своята подкрепа за 30те защитници на Арктика. Дилма Русев, президента на Бразилия, говори миналата седмица за освобождаването им; Ангела Меркел , канцлера на Германия говори директно с президента Путин. Вчера 11 нобелови лауреати отправиха писмо към Путин. Следващата седмица парламента на Великобритания ще дебатира задържането на активистите и ще вземе решения по какъв начин ще се намеси.

Знаменити личности, също подкрепили каузата са: Диппак Чопра, Гаел Гарсия Бернал; актьорите Джъд Лоу, Юан Макгрегър, Едуард Нортън, Джаред Лето, Наталия Орейро, Даниел Крейг, Джим Картър, Лщси Лаулес; музикантите Том Йорк, Алехандро Санц, Деймън Албарн, дизайнера Вивиан Уестууд; комиците Саймън Пег и Ръсел Брандт и много други.

 

 

 

За повече информация:

Деница Петрова,

 

Greenpeace International press desk: +31 20 718 2470

Alex Yallop, Greenpeace International picture desk: +31 20 718 2471

Matt Kemp, Greenpeace International video desk: +31 20 718 2472

Етикети