Активистки изкачват небостъргача Shard в Лондон в защита на Арктика

Съобщение за печата - юли 14, 2013
11.07.2013, Лондон - Група артисти и активистки в момента изкачват най-високия небостъргач в западна Европа – Shard. Целта на шестте жени - катерачки е да достигнат върха на 310-метровия небостъргач и да закачат арт инсталация, която показва красотата на Арктика.

 Сградата на небостъргача е избрана, защото се издига точно над 3те офиса на Shell в Лондон. Shell е водещата нефтодобивна компания в надпреварата за Арктика, инвестирайки милиарди в програмите си в Аляска и Русия. Движението „Спаси Арктика” (savethearctic.org) вече има милиони последователи, но нефтодобивните компании не се отказват от плановете си за нефтени сондажи в една от най-красивите и уязвими зони на планетата.

 

Активистките на „Грийнпийс” започнаха своето изкачване в 4 сутринта и се очаква изтощителното им начинание да отнеме целия ден. Катерачите изкачват сградата със свободно катерене (стил в катеренето, без използване на изкуствени опори), като се осигуряват с въжета. Носят със себе си и огромното арт-платно, което се очаква да инсталират в края на деня. Изкачването се предава пряко на: www.iceclimb.savethearctic.org.

 

Една от катерачките, 32-годишната канадка Виктория Хенри, заяви преди старта на катеренето: „Искаме да накараме Shell да помисли отново преди да изпрати нефтените си платформи в Арктика. Знаем, че ще ни е трудно да изкачим 310-метровата сграда – но това, което става в Арктика, трябва да бъде видимо за света. Милиони хора призоваха Shell да преустанови плановете си, но досега бяха игнорирани.”

 

Shell е инвестирала 5 милиарда долара в програмата си в Арктика, но след няколко аварии и неуспешни опита – бе принудена да изостави плановете си да сондира за нефт в Аляска това лято. Сега компанията е подписала сделка с „Газпром” да сондира в руската част на Арктика – там, където регулациите са занижени, а авариите често срещано явление.

 

„Няма как да се сондира безопасно в Арктика, условията там са такива, че един нефтен разлив ще бъде унищожителен. И естествено – единствената причина, поради която може да се сондира в Арктика, е промяната на климата. Компаниите искат да изваждат още от горивата, които са първоначалната причина за климатичните промени. Ще се опитам да изскача небостъргача – за да се прекъсне този порочен кръг и за да се запази красотата на Арктика.”, коментира 29-годишната шведка Сандра Ламборн, която е една от катерачките. Активистките са от Великобритания, Канада, Швеция, Полша, Холандия и Белгия.

 

„Грийнпийс” настоява Арктика да бъде обявена за глобална защитена зона. Повече от 3 милиона души са се присъединили към това искане на savethearctic.org. Повече информация за кампанията (на английски език):

http://www.greenpeace.org.uk/sites/files/gpuk/iceclimb-media-briefing.pdf