Млади изследователи от Грийнпийс забиха знаме на Северния полюс

Призовават за глобална защитена зона

Съобщение за печата - април 16, 2013
Северен полюс, 15 април 2013 - Четирима младежи, отправили се на мисия с Грийнпийс, забиха знаме в океанското дъно под Северния полюс. На същото място, преди 6 години, руска подводница сложи свое знаме, обявявайки Арткика за зона, принадлежаща на Москва. Младите хора поставиха своето “знаме за бъдещето” четири километра под леда на самия връх на света и призоваха регионът да бъде обявен за световна защитена зона.

Този уикенд на географския Северен полюс се състоя церемония, водена от двама посланици от коренното население на Арктика, в която взеха участие и кампейнърите на Грийнпийс. Там те изрязаха дупка в леда и спуснаха знаме, направено от дете от Малайзия, през замръзналите води до самото океанско  дъноЗнамето е прикрепено към времева капсула, изработена от стъкло и титаний и съдържаща подписите на почти три милиона човека, включително актьори, музиканти, артисти и бизнес лидери. Те поискаха  имената им да бъдат отнесени към полюса, присъединявайки се към кампанията на Грийнпийс за запазване на Арктика.

Спечелилият нобелова награда, архиепископ Дезмънд Туту се присъедини към призива за  обявяване на глобална защитена зона, казвайки: “Предоставям пълната си подкрепа към тези млади хора, които  пропътувааха разстоянието до Северния полюс, от името на тези, чиито животи са преобърнати с главата надолу от климатичните промени". Един от младежките посланици, участвали в акцията, е холивудската актриса Езра Милър и звезда от  "Трябва да поговорим за Кевин" и "Предмимствата да бъдеш аутсайдер". Сред останалите са  двадесет и шест годишната Жосефина Скерк, активист от коренното население и депутатка от парламента на северното племе сами в Швеция.

“Идвайки до върха на света и забивайки това знаме, ние се надяваме да вдъхновим младите хора по света. Ние сме тук, за да заявим, че тази област от Арктика не принадлежи на никой човек или народ, а е общо наследство на всички хора на Земята” каза Скерк. ”Нашите имена, заедно с тези на милиони други хора са сега на океанското дъно под самия полюс. Обявяваме се за това тази област да бъде декларирана като защитена и извън апетитите на петролните компании и политическото позьорство. Солидарни сме с местното население в рамките на цялата Арктика, чийто начин на живот сега е заплашен от алчността на петролната индустрия.”

Експедицията съвпадна с първата в историята среща на Арктическия съвет на Северния полюс, управляващото тяло на Арктика, съставено от чужди министри и старши представители от Арктическите щати. Със започването на експедицията, Скерк поиска среща с групата, но тя беше отказана. Едноседмичната експедиция до полюса е част от глобалната кампания за спасяване на Арктика, който е под заплахата на климатичните промени, петролните компании и индустриалните риболов и кораби. С топенето на ледовете под влиянието на климатичните промени, компании като Шел, Газпром и Статойл се нанасят, за да експлоатират нефтените находища в региона, а някои страни предявяват претенции към области, които преди време са били покрити с лед.

От Грийнпийс  предизвикаха компаниите и нациите, които търсят печалба  от климатичните промени, начертавайки линия на леда и кавайки на замърсителите и петролните компании: "Не преминавайте оттук нататък".

Младежите са част от екипа на Грийнпийс,  отправил се  на едноседмичен преход  през Арктическия океан, въпреки смразяващия вятър и температури от -30 градуса по Целзий. Те изминаваха по 10 километра на ден, като всеки от тях влачеше тежка шейна, тежаща 80 кг. В отдалечен и опасен регион техните запаси намаляваха с всеки изминал ден, а топящият се лед ги изместваше от тяхната дестинация - Северния полюс. След това, екипът хвана хеликоптер, с който се придвижи до близката база Барнео, откъдето пък със ски завърши пътешествието си до върха на света.

Сайт на Грийнпийс експедицията до Северния полюс