Видео показва драматичните моменти „зад сцената” преди изкачването на небостъргача Шард в Лондон

Съобщение за печата - юли 24, 2013
Изтощителните тренировки и трудни моменти, през които преминаха шестте жени, изкачили небостъргача Шард, са уловени във видео, което може да гледате онлайн. Четири-минутният филм разкрива съмненията и емоциите на катерачките през седмиците на подготовка за изкачването на най-високата сграда в Западна Европа. Също така показва момента, когато акцията е на път да се провали преди дори да е започнала.

Пускането на видеото се случва точно 12 дни след изкачването. Акцията бе мощен протест срещу сондирането в Арктика от Shell, чиято международна централа на управление се намира сянката на Шард. Видеото е озвучено с музиката на бандата Alt J, която се присъедини към арктическата кампания на „Грийнпийс” по време на фестивала Гластънбъри тази година.

 

15-часовoто изкачване бе заснето на живо от камери, монтирани на каските на активистките. Живото излъчване заинтригува 212 914 зрители по време на изкачването, 886 981 гледания на видеото и над 76 000 подписали подписката на „Грийнпийс” за спасяване на Арктика.

 

Видеото показва дългите месеци на подготовка и моментите, в които акцията бе на път да пропадне още в първите минути. Подвижният мост, който беше конструиран, за да запълни празното пространство между покривът на билетния център на Лондон Бридж и базата за изкачване на Шард, бе твърде къс.

 

„Прекосяването на този мост, бе почти толкова страшно, колкото изкачването на Шард“, сподели Виктория Хенри, една от катерачките. Екипът използва Google Earth и снимки от въздуха, за да определи колко е широка дупката. „Но когато издърпахме моста на покрива на билетния център и го спуснахме надолу, се оказа твърде къс. След тези месеци на тренировки помислихме, че няма да успеем да достигнем базата за катерене, дори ми мина през главата, че трябва да изоставим мисията. Заболя ме сърцето. Опитахме отново, но пак беше твърде къс. Накрая поехме дълбоко въздух, направихме някои подобрения. Почти достигнахме. Накрая останаха просто няколко сантиметра, спогледахме се една-друга и изтичахме.” Тя продължи: „ Дланите ми се изпотяват, гледайки филма. Странно е, защото докато катерехме Шард, не изпитвах страх, но сега когато го гледам – не е същото. Филмът е уловил някак кoлко напрегната бе ситуацята преди да го направим. И колко невъобразимо висока е тази сграда. Особено, когато се изкачваш отстрани на нея, с 14 килограмова раница на гърба си.“

 

Видеото с български субтитри гледайте тук: http://action.greenpeace.org.uk/page/share/watch-shard-arctic-climb?gpifb1

activists