Частична забрана на пестицидите, убиващи пчелите, бе подкрепена от мнозинството страни-членки

„Грийнпийс” приветства резултата от гласуването, но напомня, че това са само първите стъпки към възстановяването на пчелните популации

Съобщение за печата - април 29, 2013
Брюксел, 29 Април, 2013 - Ясно мнозинство от страните от ЕС подкрепи предложението на Европейската комисия за временна забрана на три пестицида, за които има научни доказателства, че вредят на пчелите: имидаклоприд и клотианидин, произвеждани от „Байер” и тиаметоксам на „Синджента”.

 Greenpeace action from Syngenta's headquarters in Switzerland 

"Днешният вот показва пределно ясно, че има непреодолима научна, политическа и обществена подкрепа за тази забрана. Страните, противопоставящи се на забраната, се провалиха. Сега Еврокомисията трябва да си извади единственото възможно заключение и незабавно да спре употребата на тези пестициди като първа стъпка за защита на европейското производство на храна и екосистемите. Всяко по-нататъшно забавяне би означавало поддаване на лобито на „Байер” и „Синджента”, заявиМарко Контиеро, европейският координатор на „Грийнпийс” по темата земеделие.

И трите пестицида са неоникотиноиди – пестициди, с които семената се третират преди сеене, добавят се в почвата или с тях се пръскат растенията.

В научния доклад на Европейския орган за безопасност на храните, публикуван по-рано тази година и предизвикал предложението на комисията, беше отбелязано, че неоникотиноидите  излагат пчелите на „много остър риск“[1].  В друго научно изследване дори ниските дози неоникотиноиди се свързват с неврологични и други физиологични вреди, нарушени модели за събиране на храна и увреждане имунната система на пчелите [2]. Наскоро и Европейската агенция за околна среда публикува доклад, който предупреждава за последиците от бездействието по въпроса с тези пестициди [3].

Без да обръщат внимание на научните доказателства за токсичността на тези пестициди, компании като „Байер” и „Синджента” водят активни PR кампании, опитвайки се да отложат забраната [4]. Други пестициди, произвеждани от тези и други компании, също представляват сериозна заплаха както за пчелите, така и за други опрашители. Скорошният доклад на „Грийнпийс” „Пчелите намаляват“ идентифицира седем пестицида, произвеждани от „Синджента”, „Байер”, „БАСФ” и други компании, с пагубно влияние върху пчелите, три от които са неоникотиноиди [5].  „Грийнпийс” води кампания за премахване на тези пестициди от пазара като първа ключова стъпка за преминаване на Европа от интензивно химическо земеделие към екологично такова.

Частични забрани на неониконоидите има вече в Италия, Франция, Германия и Словения без значителни негативни последици върху земеделската продукция.

" Спадът в популациите на пчелите  е една от най-видимите последици от провалилия се модел на промишлено земеделие, замърсяващо околната среда и унищожаващо  естествения съюзник на земеделските производители – опрашителите.  Европейските политици трябва да пренасочат финансирането от интензивното химическо земеделие към екологичното такова.", заяви европейският координатор на кампанията за пчелите Матиас Вютрих.

 

 

Бележки:

[1] European Food Safety Authority, ‘EFSA identifies risks to bees from neonicotinoids, January 2013.

[2] Science: Neonicotinoid Pesticide Reduces Bumble Bee Colony Growth and Queen Production, A Common Pesticide Decreases Foraging Success and Survival in Honey Bees; Nature: Combined pesticide exposure severely affects individual- and colony-level traits in bees.

[3] European Environment Agency, January 2013 , Late lessons from early warnings: science, precaution, innovation II, Chapter 16, Seeddressing systemic insecticides and honeybees.

[4] Corporate Europe Observatory, Pesticides against pollinators; ‘Private letters reveal Syngenta and Bayer’s furious lobbying against EU measures to save bees’, 11 April 2013.

[5] Greenpeace Science Unit, April 2013, Bees in Decline.